понедељак, 13. октобар 2014.

Kolač od šljiva sa penicom od belanaca

Danas, pre dve godine, odlučih i ja da uplovim u ove blogerske vodice i da iskrena budem, žao mi je što ne počeh ranije... ali bilo je nekog straha u meni, hoću li ja to da znam da uradim, hoću li se snaći, ko će mi pomoći ako mi nešto nije jasno...uvek i svuda ima dobrih ljudi, koji će priskočiti u pomoć, bez obzira ko si i kakva ti je pomoć potrebna.
Još uvek ima da se uči i dobro je da ima,jer još uvek učim od svih vas, još uvek ima ljudi, koje želim da jednog dana upoznam, još uvek ima deo sveta, gde ni zavirila nisam a imam želju....
Za moj drugi blogorođendan počastiću vas sa ovom poslasticom, sa kojom smo moj muž i ja oduševljeni,nadam se da ćete i vi biti oduševljeni, ako ne onoliko koliko smo mi bili, a onda bar u pola.
Nemam reči da vam opišem ovaj kolač , niti bih znala kako da ga tačno nazovem, samo znam da je fantastičan....volela bih da ga isprobate.
Dok vi čitate ovaj post, mi smo na našem zasluženom godišnjem odmoru, zajedno sa našim mladencima,koji su izrazili želju da im se pridružimo i provedemo ovaj odmor zajedno.
Utisci i slike kad se vratimo.







Sastojci za biskvit:

250 g omekšalog putera
160 g šećera
1 kesica vanilinog šećera sa ukusom ruma
3 jaja
4 žumanaca
300 g brašna
10 g praška za pecivo

Sastojci za penicu:

4 belanaca
100 g šećera u prahu
60 ml ulja
1 kesica pudinga od vanile

Sastojci za cramble: 

160 g hladnog putera
110 g brašna

i još:

200 g džema od šljiva
1 kg očišćenih šljiva

Priprema:

Prvo umutiti biskvit.
Omekšali puter umutiti dobro da dobijete penastu smesu i tek onda dodavati po malo šećera i vanilin šećer, stalno muteći.
Dodati jedno po jedno celo jaje i svaki put dobro umutiti i na kraju dodavati samo žumanca.
Kad ste sve dobro umutili dodavati po malo brašna, koje ste izmešali sa praškom za pecivo i prosejati iznad posude u kojoj su jaja.
Ja sam brašno sjedinila sa spatulom, vi, ako hoćete, možete i sa mikserom.
Testo će vam biti jako gusto.


Uzeti pekač oko 22 cm X 33cm i oko 5 do 6cm dubok, poprskati sa sprejom za pečenje ili podmazati sa puterom i kašikom vaditi testo i stavljati u pekač. Kad ste završili sa testom, poravnjati ga i preko testa staviti 200 g pekmeza ( u originalnom receptu ne kaže koji pekmez, meni je logično bilo da stavim moj džem sa ukusom ruma ) i njega premazati preko testa.


Preko pekmeza naređati dva reda šljiva, koje ste prethodno oprali, očistili od koštica i prepolovili na pola.


Umutiti belanca da bude mek šne i polako dodavati prah šećer i mutiti dok ne dobijete gustu i sjajnu smesu. Muteći i dalje, dodavati po malo ulja i na kraju dodati vanilin puding i sve umutiti.Preliti preko šljiva, poravnjati spatulom i ostaviti na stranu dok pravite crumble.


Hladan puter iseći na kockice i utrljati u brašno dok ne dobijete mrvičasto testo, posuti svuda po penici od belanaca.

Zagrejati rernu na 190*C i peći kolač oko sat vremena.
Moj pekač je bio malo plići i malo je soka od šljiva iscureo van, sad treba obrisati rernu.
Kolač ohladiti i poslužiti mlak, samo posut sa prah šećerom.


Prijatno!!!!!

4 коментара:

  1. Draga Zorice sretan ti 2. blogorođendan !! I mogu reći da je i meni žao što nisi krenula sa blogom i ranije, ali nikad nije kasno i važno je da nastavimo ovo lijepo druženje i da nas i dalje častiš svojim odličnim receptima kao i da od tebe učimo, majstor si u kuhinji i lijepo je što to dijeliš sa nama, a ja isto tako uživam i u tvojim pričama i slikama izvan kuhinje. Nadam se da vam je na odmoru lijepo (ili sada već bilo lijepo :)) i čekam post sa dojmovima. Veselim se daljnjem druženju i želim ti još puno blogorođendana !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga moja Branka, od srca ti hvala i ako mi veruješ ja i dalje učim od svih vas a i mnogo sam naučila do sada. Mesta za nešto novo uvek ima. Grlim te.

      Избриши
  2. I naravno, želim reći i da mi se ovaj kolač jako sviđa, volim kombinaciju biskvita i voća sa pjenom od bjelanjaka na vrhu, ovaj kolač izgleda i zvuči odlično !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kolač je potpuno drugačiji sa ovom penicom po brhu i nas je oduševio.Hvala ti puno.

      Избриши