недеља, 7. децембар 2014.

Pogačice sa čvarcima

Ne pamtim kada sam ih zadnji put pravila...kupim čvarkle da ih napravim i dok se ja rešim da ih napravim čvaraka više nema...tako je bilo i ovog puta, kupih čvarke i svaki put vidim da ih je sve manje i manje, danas da ih napravim ono pola nema...napravih sa tom polovinom i slatko ih se najedosmo.


Sastojci:

650 g brašna + za doradu testa
250 ml gustog jogurta/kiselo mleko/kisela pavlaka
350 g mlevenih čvaraka
16 g suvog ili 40 g svežeg kvasca
150 ml toplog mleka
2  jaja + belanac
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
100 g omekšale masti

i još:

1 žumanac

Priprema:

Zagrejati mleko da bude toplo ali ne i vruće, dodati kašičćicu šećera i kvasac, promešati i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.

U vanglicu prosejati brašno, dodati so i sve izmešati,napraviti udubljenje i dodati, blago umućena jaja, jogurt  i narasli kvasac i mikserom, sa spiralnim nastavcima, dobro umesiti testo, mesiti oko desetak minuta.
Oblikovati testo u loptu, pobrašniti donji deo vanglica staviti testo, pobrašniti i testo odozgore i pokriti sa providnom folijom i ostaviti da testo naraste.

Dok testo raate pripremite čvarke. Možete ih samleti na mašini za meso ili u multipraktiku,šta god vam je lakše.

Uzeti veći komad providne folije posuti sa brašnom i staviti svuda po malo samlevenih čvaraka, prekriti sa drugim komadom providne folije i oklagijom rastanjiti čvarke. Skinuti gornji deo folije i ostavite sa strane pripremljene čvarke.

Naraslo testo isipati na radnu poivršinu,koju ste dobro posuli sa brašnom i rastanjiti testo u pravougaonik,debljine oko 1cm. Rukama, vrlo pažljivo preneti provadnu foliju sa samlevenim čvarcima i okrenuti da su čvarci na testu a folija odozgore i veoma pažljivo odlepiti foliju od čvaraka.
Prebaciti testo do polovine i drugi deo prebacite do polovine i sve preklopite jedno na drugo da izgleda kao dugo pismo, ali ne preklapati sa desne i leve strane.Ostaviti  testo da se odmori 10 do 15 minuta.


Rastanjiti testo ponovo u pravougaonik, premazati sa omekšalom mašću, preklopiti obe strane do pola, premazati sa mašću i ponovo preklopiti jednu stranu preko druge.
Tako uraditi još dva puta i svaki put premazivati sa omekšalom mašću i odmarati testo između rastanjivanja.

Posle zadnjeg tanjenja i premazivanja, ostaviti testo pola sata da se odmori.
Rastanjiti testo oko 1.5cm i čašom, koju ste prethodno pobrašnili ili kalupom, veličine 7.5cm vaditi krugove. Po želji, možete seći i u kocke,onda nećete imati višak testa, ja sam ih vadila kalupom a delove testa, koji su mi ostali, sam nekako uplela i pekla ih zajedno sa pogačicama.


Ređati ih na pleh, koji ste postavili papirom za pečenje,ili premazali sa mašću. Pokriti sa providnom folijom i ostaviti pola sata da testo naraste. Za to vreme zagrejati rernu na 200*C.
Narasle pogačice premazati sa umućenim žumancetom  i peći dok vam ne porumene.


Pečene pogačice staviti na žicu da se ohlade i poslužiti ih tople sa kiselim mlekom, jogurtom ili sa čašom piva.


Prijatno!!!!

14 коментара:

  1. Ja se ne sećam pre koliko godina sam ih pravila, ali sada, kada vidim kako ove tvoje primamljivo izgledaju, dobijem želju da ih napravim. Mada, iskreno rečeno ja namerno izbegavam da kupujem čvarke, jer ne smem da ih jedem zbog mog holesterola, koji ume da bude iznad granice, a ne bih mogla da ih spremam, a ne jedem...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zoro, ja mislim da se sve može jesti, ali u granicama, ako šojedeš dve pogačice, neće holesterol otići previše...posle tih pogačica pojedi kupus salatu ili nešto iz turšije i izbalansiraš.Ali, ti najbolje znaš kako je tebi. Topli pozdrav.

      Избриши
  2. Prelepe a bilo bih lepse da sam ih probala,!!!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Katarina moja, šta da ti radim kad si mi tako daleko....da smo bliže, bilo bi mnogo lepše.

      Избриши
  3. Moraću konačno da udovoljim mužu i napravim ih. Nedavno sam pravila neke punjene hlepčiće, on stiže i s vrata pita pita šta to pravim. Rekoh mu, punjene hlepčiće. Ko iz topa je odgovorio da se nada da su punjeni čvarcima.. E sedeći put neće biti razočaran ;))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Treba i njima nekad ispuniti želju, mada ja mom mužu ispunjavam svaku želju, ali on ih tako retko ima. Srećno i topli pozdrav za vas.

      Избриши
  4. Mama ih je često pravila... meni i sestri omiljeno pecivo. Eh, malo me uhvatila nostalgija. Sad ću morati i ja da ih napravim deci ;)

    ОдговориИзбриши
  5. Isprobala sam u FBI pogačice sa čvarcima, ali mi nisu uspjele niti približno dobro kao tvoje, naravno da ću ih opet ponoviti. Ove tvoje izgledaju fantastično, mislim da ih ne smijem niti pokazati dragom I., odmah će tražiti da mu ih napravim jer ih doslovno obožava, obavezno uz čašu piva :)

    ОдговориИзбриши
  6. Mislim da ih nisam pravila 3-4 godine. A, čvarke volimo. Ove tvoje deluju baš dobro, nadam se da ću se odvažiti da napravim neki put za doručak:))

    ОдговориИзбриши
  7. Nale, meni nikad nisu bile teške da se naprave, nego to vreme čekanja između, na koje i zaboravim kad počnem da ih jedem. Meni je žao što ovde nisam imala više čvaraka, ali neko mi ih je pojeo.

    ОдговориИзбриши