уторак, 12. мај 2015.

Posni đuveč

Skoro sam pisala recept za đuveč onako kako ga ja pravim...danas sam htela neki laganiji obrok jer smo juče preterali sa hranom i morali smo malo odmoriti stomak, tako da mi je ovaj posni đuveč baš dobro došao, pogledajte, možda će se i vama dopasti.

Ovaj recept šaljem kao ulaznicu našoj Kati, koja je domaćica za ovomesečnu igricu, "Ajme, koliko nas je" sa bloga Katin špajz i koja nam je zadala kao temu za ovaj mesec karfiol i brokoli.
Ja volim obe namirnice i imam mnogo recepata na blogu sa ovim namirnicama, ali Kato, nema smisla da te zatrpam sa svim receptima, već ću izabrati samo one, koji mi se najviše sviđaju.


Sastojci:

2 veća krompira
1 struk praziluka
1 glavica crnog luka
3 do 4 veće šargarepe
1 osrednja glavica celera
1 sasvim mala glavica kelja
100 g ječma, kinoe ili pirinča
pola litra soka od paradajza
po ukusu biber, so, suvi začin

i još ako želite:
desetak šampinjona
pola glavice karfiola

Priprema:

U dublji i veći tiganj sipati malo ulja i kratko propržiti luk isečen na rebarca, praziluk i šargarepu isečenu na kolutove.
Posoliti, pobiberiti i dodati suvi začin, dodati celer, koji ste očistili i isekli na manje kockice i kriške kelja,krompir, koji ste oljuštili i isekli na veće kocke, dodati šampinjone i karfiol i na kraju dodati pirinač, ječam ili kinou i sve dobro izmešati sve zajedno.

Sipati u veću keramičku posudu, preliti sa sokom od paradajza ( ja nisam imala sok od paradajza pa sam koristila sitno iseckan pečen paradajz sa začinima, bosiljkom i belim lukom.
Ako je potrebno naliti i sa malo vode samo toliko da vam sve bude pokriveno sa tečnošću.

Pokriti sa folijom i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 185°C samo dotle dok vam krompir i pirinač ne omekšaju. Na pola pečenja otkriti da bi vam višak tečnosi uvreo.
Ohladiti i poslužiti toplo sa salatom po vašem izboru.


Prijatno!!!!

Posle ručka možemo i da se zasladimo sa baklavom, koju nam je prijateljica poslala da imamo sa kafom.


Hvala ti, draga moja prijateljice....

4 коментара:

  1. Sasvim zadovoljavajuce jelo; ne mora uvijek da bude mesa. Divno izgleda servirano na tvoj nacin!

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala Jasna. U zadnje vreme me meso baš i ne privlači, mogla bih da zivim na voću i povrću, ali imam jednog koji voli meso, ne preterano,ali ga voli.

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман14. мај 2015. 21:54

    Od svih recepta koje sakupljam najmanje imam za posnu hranu..tako da ovaj tvoj divan recept ide u tu zbirku!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Džoli....ja volim posnu hranu, ne iz verskih razloga, jednostavno da odmorim stomak od mesa. Topli pozdrav za vas.

      Избриши