субота, 19. децембар 2015.

Božićne praline

Vreme je da počnemo da pripremamo Božićne i Novogodišnje kolače...u našoj porodici se slave dva Božića,  dve Nove Godine i dva Uskrsa...ja nisam  ljubitelj čokolade, ali zato su ženski deo porodice veliki ljubitelji i za njih će ove pralinice biti napravljene za Božić.


Sastojci:
150 g bele čokolade
4 do 5 kašika sosa od brusnica
Sastojci za sos:

1 osrednja jabuka ( Granny Smith )
350 g svežih brusnica
200 g šećera
250 ml belog vina
125 ml sveže isceđenog soka pomorandže
izrendana korica pomorandže ili 4-5 kapi prirodnog ulja pomorandže
pola kašičice mlevenog cimeta
četvrtina kašičice mleveniog klinčića ( ili po ukusu )
četvrtina kašičice morske soli

Priprema:
Jabuku očistiti i iseći na komade po vašoj želji, ja sam je isekla veoma sitno, tako da mi se kuvanjem skoro raspala, dodati oprane brusnice ( odstraniti ako ima nekih omekšalih i pokvarenih ) i sve ostale sastojke ( ako služite deci ovaj sos, možete zameniti vino sa sokom ali će alkohol i ovako kuvanjem ispariti )
Pustiti da provri, smanjiti temperaturu na tiho i pustiti da se krčka 10 minuta, povremeno promešajte i neka vam je poklopljeno ali ne potpuno, da ima malo gde će para izlaziti.

Skloniti poklopac i nastaviti sa krčkanjem sosa još desetak minuta ili dok vam se sos ne zgusne.

Ohladiti i poslužiti.

Ja sam napravila sos ranije i držala u frižideru u poklopljenoj posudi jer mi je trebalo za ove pralinice i sutra trebam napraviti još nešto sa njim ( recept sledi )

Praline:
Otopiti belu čokoladu ( ja sam dobila 12 pralinica od ove smese, količina čokolade zavisi od oblika i veličine kalupa u kojima ćete praviti praline )  malo je prohladiti i staviti na desetak minuta u zamrzivač, zajedno sa posudom. Vratiti nazad i ponovo je otopiti ( ovaj postupak je veoma važan, da vam se pralinice ne bi topile pri dodiru sa prstima )

Četkicom premazati otvore kalupa, svuda,stranice i dno i staviti u zamrzivač na 5 minuta.
Premazati još jednom i ponovo vratiti u zamrzivač na 5 minuta.

Pomoću male kašičice napuniti 2/3 kalupa sa sosom od brusnica i preko punjenja sipati ostatak čokolade da vam se praline zatvore.
Pređite preko kalupa ravnom stranom noža da skinete višak čokolade i nežno,lupkajući kalupom po radnoj površini da se čokolada izravnja odozgore.

Ostaviti u frižider da se potpuno ohladi i stegne ili nazad u zamrzivač oko pola sata. ( možda i manje )

Kada su se potpuno ohladile istisnuti ih veoma pažljivo iz kalupa, staviti ih u papirne korpice i poslužiti ili ih spakovati u lepu ukrasnu kutiju i pokloniti prijateljima.

Ovo je odličan Bižićni poklon za prijatelje ili domaćici, kod koje idete na ručak, uz dobru flašu vina.


Prijatno!!!!


P.S. Sos od brusnica jako volim i može se koristiti za mnogo što šta..ovo je jedna od mojih ideja gde se može upotrebiti, jer sa mesom ga obično ne volim.




28 коментара:

  1. prelijepo izgledaju,crvena i bijela boja djeluju tako svečano.a fotkice su tek wooooow !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Meni je ova kombinacija fantastična...nisam ljubitelj čokolade ali ovo bi moglo da prođe.Od srca ti hvala i topli pozdrav.

      Избриши
  2. Can I eat them? :) They are just perfect, Zoki, well done. :)
    I wish you all the best, my friend! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Gerry, of course that you can eat them, they are made for that...this pralines will be eaten by somebody else this time but I will make them again for Christmas for my little granddaughter...she loves chocolate.
      Thank you so much and have lovely evening.Hugs.

      Избриши
  3. Prelepi, kako im samo odoleti.:))) Zoko, bas ti idu te cokoladice od ruke.:)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Joj Lana, meni je najlakše napraviti pralinice,svi ih vole i lep poklon za darivanje. Od srca ti hvala i pozdrav za tebe.

      Избриши
  4. Preslatke su! Volela bi da dobijem takav novogodišnji poklončić ;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Eh Suzyce da si mi bliža dobila bi ih za Novu Godinu.ovako ćeš morati da ih napraviš sama.

      Избриши
  5. Divne su i mislim da je iako ovo tvoja najbolja ulaznica, gle mene a još nisam vidjela ni ostale.

    ОдговориИзбриши
  6. Dilajla, od srca tebi hvala, ima još jako lepih ulaznica a sigurna sam da će ih stići još.Topli pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  7. A opvo bogami da se nadje na stolu:) Bravo
    za Zoki,nas sampion:)

    ОдговориИзбриши
  8. Predivne, samo ja ne mogu nigde da nadjem odgovarajuci kalup za praline sve je kinesko ...tome malo zivcira

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Vera,ja sam ovaj kalup kupila ovde u Torontu, pravljen je u Nemačkoj ali sam videla na ebay-u isti takav, koji je dvostruko jeftiniji i misllim da nema nikakve razlike u kalupima. Imam neki koji je pravljen u Hong Kongu i podjednako su pralinice dobre i iz njega.
      Ako hoćeš, ostavi mi adresu pa ti mogu poslati kalupić za pralinice.Topli pozdrav

      Избриши
  9. Razmišljala sam da bi mi brusnice za sudjelovanje u igrici najlakše bilo ubaciti u praline, a ti si me pretekla. Sad moram smisliti nešto novo. Izgledaju savršeno!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Samo ti, draga moja napravi pralinice, moji postovi se ne računaju za igricu,ovde su samo ideje šta se sve može napraviti sa brusnicama i biće ih još.Pozdrav.

      Избриши
  10. Incredibly beautiful pralines, Zoki!!! I love them! :)

    ОдговориИзбриши
  11. Predivne!!! Jako mi se dopala kombinacija sastojaka, sigurno cu probati!

    ОдговориИзбриши
  12. Predivno izgledaju! Predivan kontrast boja... Uh, savršeno:)

    ОдговориИзбриши
  13. Praline si savršeno napravila, a punjenje od brusnica mi je posebno dobro ! Jako lijepo izgledaju !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno, draga moja Branka...mene je oduševio spoj kiselkastih brusnica i slatka bela čokolada...Topli pozdrav.

      Избриши
  14. Vala Zoko blago vašima ... samo to mogu da kažem ...

    ОдговориИзбриши
  15. Dobar dan,Zorice. Vec duze vreme pratim tvoj rad, i mogu da ti kazem da samm odusevljena. Ne znam sta je lepse, da li fotografije ili ono sto one prezentuju. Bravo😁

    ОдговориИзбриши