уторак, 15. мај 2018.

Krem čorba od šargarepe i paškanata

Kod nas sve supe i čorbe prolaze,neka je samo da se jede kašikom...


Sastojci: 60 g putera, 1 velika glavica crnog luka, 450 g šargarepe, 2 velika ili 3 osrednja paškanata, 1 ravna kašika sitno iseckanog đumbira, 1 ravna kašičica izrendane korice od pomorandže, 600 ml povrtne supe, 1 ljuta crvena papričica, 3 čena belog luka, 125 ml pavlake za kuvanje, po ukusu so i biber, sveže iseckan korijander ili peršun

Priprema:  U šerpu staviti puter da se otopi i dodati sitnije isečen crni luk. Pržiti ga dok ne postane staklast, dodati očišćenu i na kolutove isečenu šargarepu,ako je paškanat veliki iseći na manje komade,te dodati i njega, poklopiti i dinstati sve zajedno dok povrće malo ne omekša.

Kad je povrće omekšalo, dodati sitno iseckan đumbir, sitno iseckan beli luk, izrendanu koricu pomorandže i naliti sa povrtnom supom,poklopiti, smanjiti temperaturu i kuvati dok povrće potpuno ne omekša, oko pola sata.
Skloniti sa ringle i ostaviti desetak minuta da se prohladi.

Štapnim mikserom ili sipati u blender, ako je potrebno iz nekoliko puta, i samleti u gustu kašu.
Vratiti sve nazad u šerpu u kojoj ste kuvali, prethodno je operite od onoga što ste kuvali u njoj ( ne morate ) sipati pavlaku za kuvanje, posoliti i pobiberiti po ukusu i samo kratko zagrejte, ali da vam ne provre.

Ako volite čorbice koje nisu mnogo guste, dodajte još povrtne supe, onako kako vi volite da je gusto / retko.

Pred služenje prelite sa malo pavlake za kuvanje, posuti sitno iseckanim korijanderom / peršunom, pobiberiti i poslužiti toplu.


Ja u ovakve čorbice koje su mi od korenastog povrća obično dodajem i malo ljute dimljene paprike u nju, jer mi one daju onaj fini ukus a nije ljuto, vi kako hoćete.
Obično dodajem 1 do 2 male ljute thai papričice, kojima očistim semenke, jer su mnogo ljute, vi, ako dajete deci,onda ih izostavite.

Thai chili papričice
U našoj kući se jede ljuto, pogotovo ja i uvek ih imamo u kući, jedna je više nego dovoljna da se dobro zaljutite, ja pojedem i po dve.


Prijatno!!!!

2 коментара:

  1. Volim čorbu od šargarepe, interesantno je ova kombinacija sa narandžom i đumbirom. Pozdrav Zorice!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mogu ti reći da baš to da onako lep ukus ovoj čorbici, jer šargarepa je sama po sebi slatkasta.Hvala i pozdravljam i ja tebe..

      Избриши