понедељак, 2. јул 2018.

Cacio e pepe



Kad nemate puno vremena da kuvate ručak, pastu vole svi, deca i odrasli, pripremite im ovaj jednostavan, ali ukusan ručak i biće zadovoljni, bar smo mi bili.

Na coolinarici se svakog meseca bira nova chefica za taj mesec i ovog meseca je bila izabrana Gordana Danilov i ona nam je zadala zadatak da pripremimo ovu pastu u znak sećanja na chefa, Anthony Bourdain -a , koji nas je napustio zauvek pre nekoliko nedelja.
Vrlo često su njegova putovanja pokazivali na CNN-u ali  sam ih ja retko gledalai ono što sam videla, oduševila sam se.. 
Chefica nam nije rekla kako se recept zove već je samo napisala sastojke i ukratko kako se radi..

Pripremimo pastu za koju je Anthony govorio da je najbolja stvar u istoriji sveta.

POTREBNO JE: Testenina, maslac, sir (po mogućstvu pekorino romano) i so i biber.
U dubljem tiganju pravite sos od dela vode u kojoj ste kuvali testo. Dodate maslac, biber i so, pa onda skuvanu testeninu. Svemu tome dodate sir i - gotovo je. Dobićete gust ali lagan sos koji će savršeno obložiti pastu.
Što se izbora testenine tiče, Anthony je insistirao da to budu špageti ili eventualno vermičeli. Ako baš ne možete bez mesa, preporučivao je malčice pančete.

Sad kad znam kako se jelo,  pripremljena na ovaj način zove, malo sam "prošetala " internetom i naišla na dosta recepata, koji se zovu ovako i svako tvrdi nešto svoje, jedni tvrde da se puter, ulje i krem, po izvornom receptu ne koriste, drugi tvrde da se koriste ( niko ne kaže da se koristi krem, tj pavlaka za kuvanje ) i baš ta krema, od sira i vode u kojoj se pasta kuvala koja se napravi  je cela caka u ovom receptu. Nisam nikada probala originalnu pastu cecio e pepe tako da ja lično ne mogu da kažem neku razlikun u ukusu, ali zato verujem da bi prava italijanska baka mogla i te kako, da nam kaže razliku.
Ja sam je napravila po ovom gornjem cheficinom receptu, ali ću je praviti ponovo jer je zaista fini ručak, za koji vam je potrebno manje od pola sata.


Sastojci:  250 g paste, 125 ml, Pecorino Romano sir, 2  kašičice krupnije sveže samleven biber, 2 kašike soli, 2.5 l vode

Priprema:  Staviti voda da provri i kad provri sipati dve kašike soli, dodati pastu i skuvati je "al dente " ili po uputstvu proizvođača.

Dok se pasta kuva izrendati sir što sitnije možete a biber u zrnu samleti na malo krupnije i izmešati zajedno u jednu zdelicu.

U veći i dublji tiganj staviti pola kutlače ( ili malo manje ) vrele vode u to dodati sir i biber i sve dobro i brzo mešati da dobijete kremastu masu, dodati skuvanu pastu i dobro izmešati sa kremastom masom od sira i bibera.
Vrlo je važno da dobijete tu kremastu masu i ako je potrebno dodati još kašiku dve vode u kojoj se pasta kuvala.

Poslužiti dok je pasta vruća, jer ako se ne posluži odmah krem od sira i vode će se zgusnuti i po želji poslužiti sa još sveže izrendanim parmezanom,biberom, seckanim peršunom ili tucanom ljutom paprikom.


Prijatno!!


Odlično se slaže sa čašom vina.

5 коментара:

  1. Liči mi na pastu Alfredo, imam recept na blogu pa proveri :) Znam da je odlično, iako vrlo, vrlo, brzo i jednostavno.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Vesna...mislim da je razlika u alfredo sos što se on pravi sa puterom, pavlakom za kuvanje i belim lukom uz dodatak parmezan sira dok toga ovde nema, samo parmezan sir, biber ( koji sam ja zaboravila ) i voda iz paste u kojoj se kuvala..inače mi alfredo sos obožavamo.

      Избриши
    2. Ne, u alfredo sos ide samo ovo što piše, citiram:
      "pastu za koju je Anthony govorio da je najbolja stvar u istoriji sveta.
      POTREBNO JE: Testenina, maslac, sir (po mogućstvu pekorino romano) i so i biber."

      Ja pročitala i maslac, pa sam zato povezala s Alfredo :)

      Избриши
    3. Kako god da je zovu, nama se jako dopalo, uskoro ću je ponoviti, ali onda sigurno neću zaboraviti biber, koji mnogo volim. Topli pozdrav.

      Избриши
  2. Thank you very much for visiting my blog and I am very happy that is useful to you. With regards.

    ОдговориИзбриши