субота, 14. јул 2018.

Pesto od svežih začinskih biljkica

Nama se danas jelo nešto na brzinu i naravno da nam ništa nije brže nego napraviti pastu... Mi imamo začinsko bilje, ne previše ali toliko da zadovolji naše potrebe, mada peršun kupujem, u našoj kući se on i beli luk se troši mnogo i nikad toga dosta... da imam šansu da napravim baštu pozadi kuće u dvorištu posadila bih puno belog luka i peršuna, ovako to nam je ispred kuće između cveća.


Sastojci:  1 vezica peršuna, 5 lista svežeg bosiljka, 2 do 3 listića mente, pola kašičice sitno iseckanog ruzmarina, 4 do 5 čena belog luka, 1 kašika sitno iseckanog luka, 1 kašika sveže isceđenog soka od limuna, pola kašičice soli, 1 /4 kašičice sveže samlevenog bibera, 150 ml ulja od avocada ili maslinovo ulje

Priprema:  Sve začinske biljkice dobro oprati, osušiti i iskidati im listiće i sitno iseckati. Beli luk očistiti i iseći na najsitnije što možete.Crni luk očistiti i iseckati na najsitnije kockice.

Sve to staviti u manji multipraktok, dodati so, biber,limunov sok i dodati 75 ml ulja od avocada ili maslinovo ulje i pulsirati samo da se sjedini.
Sipati u manju zdelicu, dodati ostatak ulja i poslužiti sa toplim hrskavim hlebom ili pita bread.
Ovako pripremljeno je ustvari predjelo, koje se ovde često služi po restoranima.

Ja sam htela da to isto pretvorim u pesto i mlela sam ga u multi praktiku mnogo duže, dok nisam dobila kremastu masu, koju mogu da poslužim sa pastom.
Ko želi može dodati malo pinjola ili badema i sveže izrendanog parmezan sira i sjedinii sve zajedno.


Skuvati pastu po vašem izboru, dodati pesto onoliko koliko volite, odozgore posuti sa malo izrendanog parmezana i ručak je gotov.

Uskoro ću ovo napraviti kao dip ( dipp ) pa ćete videti da je struktura malo drugačija, ali podjednako ukusna.


2 коментара: