понедељак, 30. јул 2018.

Losos pečen u pek papiru sa svežim začinima ( Salmon en Papillote with Garlic and Herbs )

Vrlo često u potražnji za raznovrsnom ishranom zaobiđemo jednostavne recepte, koji su vrlo ukusni i sa minimalnim namirnicama.
Bili smo juče u jednoj od ovdašnjih gigantskih prodavnica hrane i sasvim slučajno vidim da imaju divlji losos, koji se ovde retko nađe. Da, cena mu je dvostruko veća od lososa koji su gajeni u bazenima, ali vredi, jer taj ukus sveže divlje ribe, se ne može zameniti ni sa čim.
Ova vrsta lososa ( sockeye, što znači crven ) ima mnogo manje kalorija, manji procenat masnoće ali takođe ima i manji procenat omega 3, što znači, manji procenat masti veći procenat proteina.
Ja sam odlučila da pripremim na vrlo jednostavam način, zavijen u pek papir i pečen sa svežim začinskim biljkicama i maslinovim uljem. Pečen losos u pek papiru je mnogo sočniji, jer se ustvari peče u sopstvenom soku. ( pari ) Probajte nekad i na ovaj način, dopašće vam se.


Sastojci: 150 do 200 g fileta ribe, po osobi, 2 do 3 čena belog luka, 30 ml maslinovog ulja, po ukusu, so i biber, sitno iseckan peršun i mirođija, kolutovi limuna i po želji kapari

Priprema:  Ribu oprati, osušiti i ako je u jednom komadu, iseći na dva veća parčića ili 4 manja.

Zagrejati rernu na 175°C.

Komade ribe posoliti, pobiberiti sa sveže samlevenim biberom, posuti sa iseckanom mirođijom, peršunom i belim lukom.

Odseći dovoljno velike pek papire da možete lepo da zavijete ribu a da vam ne izlazi para.

Komade ribe staviti na pek papir,preliti maslinovim uljem, preko ribe staviti kolutove limuna, pored ribe staviti kapare i dobro zavite ribu sa svih strana.

Stavite paketiće na pleh i pecite u prethodno zagrejanoj rerni, ne više od 15 minuta, u protivnom ćete isušiti ribu i biće suva dok je jedete..ova riba mora da bude sočna dok se jede i dužina pečenja puno zavisi od debljine fileta ribe. Ja sam moje pekla 10 minuta jer su bili tanji.

Poslužiti sa povrćem skuvanim na pari i rizi bizi ili običnim skuvanim pirinčem...


Prijatno!!!

2 коментара: