уторак, 3. јул 2018.

Salata od luka i peršuna

Mi obožavamo luk i jedemo ga vrlo često, nekad samo rasečemo glavicu na 4 dela i umačemo u so i jedemo sa varivom ( obično sa kuvanim pasuljom ) ili sitno iseckamo pa jedemo uz meso sa roštilja a nekad nasečemo puno luka pa stavljamo meso pečeno na roštilju u luk i meso, na taj način dobije fantastičan ukus, pojedemo meso ali i seckani luk.
Pre nekoliko dana vidim ovaj turski recept na Coolinarici i zaista mi se dopao na čitanje, nisam pogrešila, nama je bila odlična salata uz pečeno meso.


Sastojci: 2 velike glavice crnog luka, 3 pune kašike sitnije sečenog peršuna, 1 puna kašika tucane paprike, 1 kašičica sumak začin, 1 do 2 kašike jabukovog sirćeta ili sok od pola limuna, 30 ml maslinovog ulja, so po ukusu

Priprema: Luk očistiti od ljuske, preseći na pola pa ona iseći što tanje možete na rezance / polumesece.
Ako koristite luk, koji je puno ljut, ostaviti da odstoji bar sat vremena da izgubi ljutinu. Ja sam koristila vrstu koja nije ljuta, ovde se taj luk zove vidalia ili sweet onion i nisam imala potrebu da ostavim da odstoji.

Peršun oprati i iseckati ali da nije previše sitno.
Dodajte luku i sjedinite.

Pred serviranje dodajte sirće ili sok od limuna, so, maslinovo ulje i izmešajte.
Sipajte na tacnu ili u činiju iz koje ćete poslužiti posuti sa tucanom paprikom ( kod mene je to ljuta ) i sumak začinom i poslužite odmah.
Ja volim biber te sam malo posula sa krupnije sveže samlevenim biberom, vi kako hoćete.
Ukus dodetarajte po vašem ukusu, neko voli da je više kiselo, neko manje.


Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар