недеља, 22. јул 2018.

Boranija na grčki način ( Greek Style Green Beans,Fasolakia)

Boranija pripremljena na malo drugačiji način.



Sastojci: 1 kg boranije, 1 dobro zreo paradajz, 2 glavice crnog luka, 4 čena belog luka, 1 l pasiranog soka passata ili seckanog paradajza iz konzerve, po ukusu so i biber, 300 g mesa ili ribe, 50 ml maslinovog ulja, 2 do 3 krompira, 1 šargarepa, 1 1/2 kašičica suvog oregana
i još:  seckani peršun, feta sir,crne maslinke

Priprema:  Boraniju očistiti, oprati i iseći na manje komade.Ostaviti na stranu.
Beli luk očistiti i sitno iseckati.
Crni luk očistiti i seći na sitne kockice a ko želi, može luk i da izrenda na rende.
Meso oprati, osušiti i iseckati na sitne kockice.
Ova vrsta jela se može praviti bez mesa, sa mesom ili ribom.
Šargarepu očistiti i iseckati na sitnije kockice.
Paradajz oljuštiti a kome ne smeta ljuska od paradajza, ne mora da ljušti.
Krompir oljuštiti i iseći na veće kocke.

Uzeti veću šerpu i na dno staviti polovinu iseckane boranije, preko boranije naređati parčiće mesa, preko mesa staviti polovinu crnog i belog luka, preko staviti sitno iseckanu šargarepu, preko staviti krupnije sečen krompir i svaki drugi red posoliti vrlo malo i pobiberiti, ali nemojte previše, da ne bude slano, bolje dosoliti na kraju, preko krompira iseckan paradajz, preostali luk, suvi oregano sipati po malo svaki drugi red, beli luk i završiti sa boranijom.
Preliti sve sa passatom ili seckanim paradajzom iz konzerve ( ja sam koristila litar domaćeg paradajz sosa ) i sipati vrlo malo vode, ne više od 250 ml ili pileće supe.
Preliti sa maslinovim uljem.
Poklopiti i staviti na osrednju temperaturu da prokrčka i kad provri, smanjiti temperaturu i krčkati dok meso ne omekša a svo ostalo povrće se skuva.
Povremeno protresite šerpu i ako je potrebno dodavati po malo tečnosti, jer ovde je najvažnije da se svo povrće i meso ukrčka u sopstvenom soku.
Pazite da vam ne zagori.

Skuvano jelo kratko ohladiti, posuti sa sitno iseckanim peršunom i poslužiti sa feta sirom, domaćim hlebom i crnim maslinkama ( ja sam ih zaboravila )


Čitala sam po internetu o ovom receptu i puno njih prvo dinsta crni luk dok ne omekša, onda se dodaje beli luk i sitno iseckan paradajz i sve se to zajedno malo uprži pa se onda doda seckana boranija, smanji temperatura i krčka..
Ja sam ovaj recept koji sam ovde prenela dobila putem email-a od grčke stranice koju pratim ali sam greškom izbrisala taj email tako da vam ne mogu staviti originalni link.
U njenom receptu ona kaže da se može dodati i sitnije sečena tikvica umesto krompira, ja sam htela krompir.
Po svim slikama koje sam gledala na netu, obično se koristi zelena boranija, ja sam imala žutu i koristila sam nju.
Takođe puno njih ne koristi nikakvo drugo povrće ( krompir, šargarepu, tikvicu ) osim paradajza, luka, belog luka i boranije..nama se vrlo dopalo na ovaj način i tako ću i dalje da je pravim.


Prijatno!!!!

3 коментара: