понедељак, 3. децембар 2018.

Marble pumpkin bread

Mi tikve imamo preko cele godine, ali nekako mi one idu u jesen, ne usred leta, kad imamo izobilje drugog svežeg povrća i zato ja pripremam jela od njih u kasnu jesen..ovog puta sam pripremila mermerno šareni hleb...


Sastojci za žuto testo: 300 g pšeničnog brašna, 150 g pirea od bundeve, 100 ml toplog mleka, 1 kašičica soli, 1 kašičica šećera, 4 g suvog kvasca
Sastojci za belo testo:  300 g pšeničnog brašna, 150 ml toplog mleka, 1 kašičica soli, 1 kašičica šećera, 4 g suvog kvasca

Priprema: Ja sam koristila bundevu, koja je prethodno bila ispečena, podeljena po 150 g i ostavljena u zamrzivač do neke sledeće upotrebe.
U zavisnosti koliko vam je bundeva suva / mokra, možda će vam ovde trebati još brašna.
Od ove količine ćete dobiti 2 vekne.

Brašno prosejati  ( prosejte malo više ako vam bude bilo potrebno ) i podeliti na dva dela po 300 g
Uzeti dve zdele po 50 ml mleka, dodati šećer i suvi kvasac,( ako želite možete da koristite i sveži kvasac, 10 g je dovoljno ) izmnešajte i ostavite na stranu da se kvasac podigne.
Prvo umesite jedno testo pa drugo, jer ne možete oba testa mesiti od jednom.

U prvi deo brašna napraviti udubljenje, dodati so, pire od bundeve, nadošli kvasac preostalo mleko ( 50 ml ) i zamesiti testo rukom ili mikserom.
Ako vam se testo lepi za ruke, dodajte još malo brašna, samo dotle dok se lepi vrlo malo za ruke.
Oblikovati u kuglu i vratiti nazad, pokriti providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči. Može da uzme i malo više vremena, ali budite strpljivi.

Sad tako isto uraditi i sa belim testom.

Kad su vam oba testa narasla istresti na radnu površinu i podeliti svako testo na 6 delova
Rastanjiti testo u u duži pravougaonik pa onda rastanjiti testo u drugoj boji i to testo staviti preko prvog testa. ( ako ste prvo tanjili žuto testo, onda rastanjiti belo i staviti preko ) premazati po želji sa malo otopljenog putera a i ne morate i zavite u rolat. Ostaviti  tako pripremljen rolat na stranu.
Sada tanjite belo testo u veći pravougaonik, pa onda tanjiti žuto testo i staviti preko belog testa, premazati sa malo putera i zaviti u rolat. sad ponoviti sa žutim testom prvo pa preko žutog staviti rastanjeno belo testo i zaviti u rolat.


Kad ste pripremili prve tri pletenice, sada uplesti testo, tako što ćete sva tri rolata na gornjoj strani sastaviti i uplesti ih zajedno u pletenicu. Rastanjite rolate malo veće nego što vam je pleh za hleb, jer dok ga upletete biće dovoljno da stane u pleh.
Gornji i donji deo kad ste upleli podviti malo ispod pletenice i preneti u pleh za hleb, koji ste prethodno premazali sa otopljenim puterom ili isprskali sprejom za pečenje. Moj je veličine 32cm x 10 cm.


Pokriti pleh providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da se pleh napuni do 2/3 kalupa.
Sad tako isto uraditi sa preostalim testom, ovog puta napravite rolate da budu dve bele pletenice i jedna žuta.
Tako pripremljenu pletenicu staviti u drugi pleh, istih veličina i ostavite da i ta pletenica naraste.
Narasle pletenice premazati sa malo mleka i posuti sa semenkama po vašem izboru.
Ako želite u testo možete da dodate i semenke bundeve, ja nisam.
Zagrejati rernu na 200°C i peći hleb 20 minuta, smanjiti temperaturu na 180°C i peći još 10 do 15 minuta. Ako hleb počne previše da rumeni prekriti pek papirom.
Ostaviti kratko da se prohladi u kalupu i pažljivo okrenuti da hleb ispadne iz kalupa..po želji premažite hlebove sa otopljenim puterom.
Poslužiti za doručak ili uz ručak..


Prijatno!!!!

2 коментара: