субота, 29. децембар 2018.

Soft Pumpkin Milk loaf

Pravljen po japanskoj metodi sa prethodno kuvanim testom ( Tangzhong ).. ovo vredi napraviti jer hleb je mekši od bilo kog sunđera....pravila sam već nekoliko puta pecivo po toj metodi, sada prvi put pravim sa bundevom...


Sastojci za početno testo: 150 g muškatne tikve, 30 g brašna za hleb, 105 ml vode
Sastojci za hleb: Cela količina početnog testa, 450 g brašna za hleb, 1 kašika šećera, 1 kašičica soli, 7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca, 170 ml toplog mleka, 35 g omekšalog putera

Priprema: Muškatnu tikvu očistiti, iseći na kockice, skuvati je na pari i propasirati.
U manju šerpicu staviti propasiranu bundevu, vodu i brašno i kuvati nekoliko minuta, stalno mešajući., kad se zgusnulo, skloniti sa ringle, ostaviti da se ohladi i ohlađeno staviti u frižider najmanje 8 sati.
Posle toga se može koristiti.
Po želji, možete napraviti i veću količinu, podeliti na manje i zamrznuti do 3 meseca.

U vanglicu prosejati brašno, dodati šećer, kvasac,so i celu količinu početnog testa iz frižidera i tek na kraju dodati mleko,koje ste prethodno zagrejali, početi sa 150 ml pa ako je potrebno dodati i ostatak.
Mesiti testo mikserom i treba da vam bude jako mekano, kad je testo dobro umešeno ( mesiti ga desetak minuta ) dodavati jednu po jednu kockicu putera i mesiti dok se puter ne sjedini sa testom.
Tako meko i lepljivo testo isipati na radnu površinu i dobro ga izmesiti ali nemojte dodavati više brašna,ako je potrebno lupajte ga o radnu površinu jer tokom mešenja i lupanja testo če dobiti baš lepu glatku teksturu, koja vam je potrebna da dobijete mek i sunđerast hleb.
Premazati vanglicu sa malo ulja i pomoću ruku, koje ste premazali sa malo ulja, oblikujte tesato u kuglu, vratiti ga u vanglicu,pokriti i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči.

Naraslo testo isipati na radnu površinu, premesiti i oblikujte ga onako kako vi volite. ( ja najviše volim da oblikujem testo u pletenicu, što znači podelim ga na 3 ili 4 dela, rastanjim u valjkove ( dok ga tanjim pomažem se minimalno sa gustinom ) i upletem. Drugi način je da podelite testo na 4 dela, rastanjite u pravougaonik i onda zavijete u rolat. Staviti sve zavijene rolate jedan pored drugog u užu a dužu modlu za hleb. Ako imate manje modle za hleb ( 22cm X 10cm ) onda ćete imati za dve vekne hleba.
Pokriti i ostaviti da testo još jednom naraste.
Zagrejati rernu na 180°C.
Naraslo testo premazati sa umućenim jajetom ili samo sa mlekom, po želji posuti semenkama po izboru i peći oko 35 do 45 minuta ili dok vam lepo ne porumeni.

Pečeni hleb ostaviti kratko da se ohladi u kalupu, izvaditi hleb i ostaviti na žici da se kompletno ohladi pre nego što ga isečete.
Umesto hleba, možete da ispečete u obliku kajzerica ( buns )
Ovako pripremljen hleb je mek i posle trećeg dana, ako vam šta ostane posle prvog dana, jer toliko je dobar da će se odmah pojesti.


Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар