среда, 6. март 2019.

Povrtni paprikaš

Paprikaše volim na svaki mogući način, može sa mesom a može i bez.. u ovoj nedelji  je dozvoljeno sve da se jede, osim mesa, jer se pripremamo za veliki Vaskrni post, pa da nam se telo privikne ..
Mi ne postimo ceo post, mada bi trebali i pokušaćemo onoliko koliko možemo da postimo na vodi, ako ništa bar prvu nedelju i onda sredom i petkom a ostale dane ćemo postiti na ulju...


Sastojci:  1 do 2 kašike maslinovog ulja, 1 kg krompira, 150 g smrznutog graška,  250 g šampinjona, 1 veća glavica crnog luka, pola struka praziluk, 2 čena belog luka, 1 lovorov list,2 šargarepe, 1 paškanat, 1 puna kašika ajvara, 1 puna kašika paradajz pire, 1 puna kašičica dimljene crvene paprike, 1 kašičica kima, so, biber, voda ili povrtni temeljac po potrebi, suvi začin, peršun
Sastojci za knedlice: 2 jajeta, 2 kašike vode ili mleka, malo soli i bibera i dovoljno brašna da bude testo gusto kao za uštipke, oko 150 do 200 g brašna

Priprema:  U veću šerpu sipati maslinovo ulje, dodati sitno iseckan crni luk i pržiti na osrednjoj temperaturi dok luk ne postane staklast, dodati praziluk, očišćenu i isečenu šargarepu na kockice, očišćen i isečen paškanat na kockice, dodati beli luk, paradajz pire, alevu papriku i kim ( ko ne voli kim neka ga izostavi ) i kašiku ajvara i pržiti vrlo kratko, stalno mešajući, dodati oljušten i na kocke isečen krompir, šampinjone i vrlo kratko propržiti sve zajedno. ( ako je potrebno, dodati vrlo malo tečnosti )
Naliti sa vodom ili povrtnim temeljcom, onoliko koliko želite da vam je jelo gusto može i malo više, jer će tokom kuvanja  tečnost malo i da ispari,dodati grašak, lovorov list, posoliti i pobiberiti po ukusu, dodati suvi začin.

Povećati temperaturu samo dok ne provri, onda smanjiti i kuvati dok se povrće ne skuva.

Kad je krompir skoro skuvan napraviti knedlice tako što ćete umutiti jaja, dodati vodu ili mleko, posoliti i pobiberiti i na kraju umešati brašno. ( ja ovo sve pravim od prilike, retko kad merim, ali ima onih koji nisu ranije pravili ovakve knedlice, ovo je samo da imate ideju kako ih napraviti )
Kašičicu umočiti prvo u tečnost ( proverite prvo da li vam je jelo dovoljno gusto, ako nije dodajte još malo tečnosti i pustiti da ponovo provri, smanjiti temperaturu i tek onda vaditi mokrom kašičicom knedlice i spuštati ih u jelo i kuvati još nekoliko minuta.

Gotovo jelo posuti sitno iseckanim peršunom i po želji poslužiti sa kašičicom gustog grčkog jogurta ili kiselom pavlakom.


Prijatno!!!

2 коментара:

  1. Анониман6. март 2019. 15:57

    Prelepo! Bas kao sto mi volimo!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno...volimo ga i mi...ovde se uvek može oduzeti i dodati ono što se voli / ne voli. Hvala ti na poseti.

      Избриши