уторак, 19. март 2019.

Slana pita sa sirom

Jela nam se pita sa sirom ali nismo imali kore a mrzelo nas je da idemo da kupimo ove kore koje imamo ovde i koje nisu ni prinute vašim, tako da sam odlčila da umesim nešto na moj način...ja nisam baš uspešna u razvlačenju kora a i puno mi je to posla, ovaj način mi je bio mnogo lakši i nama se jako dopala.


Sastojci:  450 do 500 g mekog brašna, 7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca, 100 g čvrstog jogurta, 100 ml tople vode, 75 ml ulja, 2 žumanca, 1 kašičica šećera, 1 kašičica soli
i još: 2 belanca, 350 do 400 g sitnog feta sira, seckani peršun ( ne mora ), 1 jaje za premazivanje

Priprema:  Ja sam koristila dve vrste feta sira, jednu vrstu, koja je puno kremasta i drugu koja nije, jer da sam koristila ovu koja je kremasta sva bi se otopila tako da sira nebi ni bilo u piti, sve izmešati zajedno dodati blago umućena belanca i po želji seckan peršun a vi, koji imate mlade koprive ili sremuš, možete sitno iseckati i dodati u smesu od sira.

450 g brašna prosejati u vanglicu, dodati so, suvi kvasac i promešati.( preostalih 50 g prosejati i ostaviti sa strane, ovo ćete koristiti u slučaju da vam je testo premekano i da se mnogo lepi za ruke )
Zagrejati vrlo malo vodu, dodati gusti jogurt, 2 žumanca, ulje i sve ovo umutiti i sipati u testo.
Zamesiti testo, isipati na radnu površinu i dobro ga umesiti da dobijete plihčiće po testu, oblikovati u kuglu,premazati sa vrlo malo ulja i vratiti nazad u vanglicu.
Ostaviti da testo naraste.

Naraslo testo podeliti na pola pa svaku polovinu na još 3 dela, na ovaj način ćete dobiti 2 pite a isto tako možete da podelite testo na 3 dela i da svaki deo zavijete u obliku štrudle i naređati na pleh, koji ste prekrili pek papirom i peći ih kao štrudle.Ja sam moje podelila na 6 delova i pekla u kalupu za hleb, mi ih tako više volimo.

Uzeti jedan deo i rastanjiti na uži a duži pravougaonik, premazati sa šestinom mase od sira i zaviti u rolat. Pritisnuti krajeve da se zalepe da vam ne curi fil dok se peče.
Sad tko isto uraditi i sa preostala dva dela i sva tri rolata uplesti u pletenicu.
Preostala 3 dela možete zaviti svaki posebno i ne morate ih uplesti u pletenicu već ostavite da je svaki rolat za sebe, samo će vam te "štrudlice" biti jako tanke.
Pleh, veličine 10cm X 32cm prekriti pek papirom ( ja nisam pa mi je malo sir i jaja iscurelo tokom pečenja i imala sam problema da izvadim pitu iz kalupa, zato je bolje prekriti kalup i biće lako kao pesma da se izvuče iz kalupa ) staviti upletenu pletenicu u kalup, pokriti sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da testo popuni kalup.


Umutiti jedno jaje i premazati pite, posuti sa semenkama po vašem izboru i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 20 minuta, smanjiti temperaturu na 175°C i peći još 20 do 25 minuta ili dok vam lepo ne porumeni
Pečenu pitu ostaviti kratko u kalupu, izvaditi zajedno sa pek papirom i ostaviti na žici da se ohladi.
Seći je na parčiće i poslužiti uz jogurt ili kiselo mleko.


Prijatno!!!!

4 коментара:

  1. Tvoj recept mi je stigao u pravi čas, dok sam se predomišljala da l' da kuvam ovo ili ono :) Sve sastojke za pitu sam imala u kuhinji, baš juče sam kupila sremuš, pa sam odmah prionula :) Svi smo oduševljeni! Recept je izvanredan, sve pohvale i preporuka! Postaviću slike ovih dana.

    ОдговориИзбриши
  2. E da znaš kako si me obradovala a ja da imam taj sremuš brstila bih ga svaki dan..od srca ti hvala i najveća radost mi je da ste zadovoljni.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Prezadovoljni :) Ponovo sam pravila dok ima sremuša, moji momci ne znaju da kažu "ne" ovoj piti :)
      Ti imaš bašticu, da li možeš da uzgajaš sremuš ako bi ti poslali seme odavde?

      Избриши