понедељак, 11. новембар 2019.

Slow roasted greek potatoes

Mi krompir volimo na svaki mogući način i setih se da smo prošle godine, dok smo bili u Grčkoj jeli fantastičan krompir sa ribom...recept sam potražila na netu i od svakog uzela ono što mi se dopalo i napravila na svoj način... Meni je ovo odličan prilog uz pečeno meso sa roštilja ili može da bude i samostalni obrok, uz neku salatu po vašem izboru.


Sastojci: 1 + kg krompira, 50 ml maslinovog ulja, 4 do 5 čena belog luka, 1 i po d o 2 kašičice suvog oregana, seckanog ruzmarina, po ukusu so i krupno mleven biber, sok od 1 većeg limuna ( ko želi, može dodati i koricu ), 200 ml pileće ili povrtne supe, sveže iseckan oregano

Priprema:  Rernu uključite na 170°C da se greje.
Krompir možete da oljuštite a i ne morate. Ako ga ne ljuštite, dobro izribajte kožicu krompira.
Iseći krompir na malo deblje štapiće ili na kockice.
U tepsiju staviti krompir ali da je sve u jednom redu.

U zdelu sipajte supu od čega imate, ja po nekad koristim pileću, kad postim, povrtnu, dodati maslinovo ulje, krupnije sečen beli luk, oregano, ruzmarin, so, biber, sok od limuna ( ko želi, može da koristi i izrendanu koricu limuna ) izmešati sve zajedno i preliti preko krompira i rukom ili kašikom još jednom sve izmešati.
Prekriti alu folijom i ušuškati svuda okolo i staviti u rernu da se peče.

Peći oko 60 minuta ili kraće, dok krompir ne omekša, skinuti foliju i krompir okrenuti.
Peći otklopljeno još desetak minuta i po potrebi povećati temperaturu da krompir porumeni.
Ovako pripremljen krompir je mekan a tečnost bi trebala sva da vam uvri.
Poslužiti kao prilog ili samostalno vege jelo ( ako koristite povrtnu supu možete pripremiti i za vreme posta ) koje ćete pre posluženja posuti sa sitno iseckanim oreganom.


Prijatno!!!


Нема коментара:

Постави коментар