субота, 16. новембар 2019.

Carske šnite

Kolač je odavno napravljen i pojeden a ja nikako da napišem recept..


Sastojci za kore: 150 g putera sobne temperature, 1 jaje, 2 žumanca, 6 kašika mleka, 8 g suvog kvasca, 300 g brašna + malo dok se kore rastanje
Sastojci za fil: 150 g sitno iseckanih oraha, 200 g mlevenih oraha, 150 g šećera, 1/2 kašičice cimeta, ili po vašem ukusu,  6 ili manje, kašika džema od kajsija
Za premazati gornju koru:  2 umućena belanceta

Priprema:  Zamesiti testo od brašna,kvasca,omekšalog putera, jajeta,žunanca i mleka i mesite a dobijete lepu glatku smesu. Testo podelite na tri jednaka dela.

1/3 testa rastanjiti i preneti u tepsiju,veličine po vašoj želji,neko voli da su mu kore tanje, neko deblje.Tepsiju prethodno podmazati i staviti papir za pečenje.
Koru premazati sa džemom od kajsija da vam bude prekrivena cela kora.
Napraviti fil od seckanih oraha,mlevenih oraha,cimeta i šećera ( belanca ostavljamo za zadnju koru) i podeliti fil na 3 jednaka dela. Posuti trećinu fila preko džema.

Razvaljati drugu loptu,preneti preko fila,pomoću oklagije,prekriti fil svuda i opet namazati džemom i posuti drugom trećinom fila.
Na kraju staviti i treću koru,izbosti je viljuškom i ostaviti ceo kolač u plehu da odstoji 40 minuta.

Zagrejati rernu na 170*C i peći kolač oko 30 minuta.

Belanca umutiti sa viljuškom u šne, premazati vruć kolač i posuti sa zadnjom trećinom oraha i vratiti u rernu da se zapeče i osuši još desetak minuta.Ohlađen kolač seći na štanglice.


Prijatno!!!!

2 коментара:

  1. a gde se izgubi kvasac u tekstu, molim pojasnite,da li se posebno aktivira ili šta...?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja koristim suvi kvasac koji ide direktno u brašno a vi, ako koristite kvasac koji se aktivira, izmešati sa malo mleka i šećera i sipati u brašno sa preostalim mlekom.

      Избриши