четвртак, 21. мај 2020.

Klasična grčka musaka sa plavim patlidžanom

Ovu musaku smo jeli kad smo bili na Krfu pre dve godine i ja sam potpuno zaboravila na nju, dok me pre neki dan ne podseti prijateljica da pravi musaku od plavog patlidžana...ovde ma malo posla oko nje, ali je izuzetno ukusna.


Sastojci:  oko 2 kg plaog patlidžana, so, 500 g krompira, maslinovo ulje, 4 belanca, 200 do 250 g hlebnih mrvica
Sastojci za fil od mesa:  500 g mlevene junetine ili jagnjetine, 2 glavice sitno iseckanog crnog luka, 2 do 3 čena sitno iseckanog belog luka, 125 ml crvenog vina, pola kašičice cimeta, po ukusu začini: so, biber, grčki origano, 2 kašike sitnije sečenog peršuna, 2 kašike paradajz pirea, 250 ml kuvanog mlevenog paradajza, 1 mala kašičica šećera
Sastojci za bešamel: 125 g putera, 150 g brašna, 500 do 750 ml toplog mleka, 4 blago umućena žumanca, prstohvat cimeta
i još: hlebne mrvice za pekač, 100 g sira Kefalotyri ili parmezana

Priprema:  Plavi patlidžan oprati, osušiti i oljuštiti samo trakice preko cele dužine, što znači, oljuzštiti jednu traku oko 2 do 3cm širine, pa ostaviti kožicu isto toliko pa opet oljuštiti trakicu, pa jednu ostaviti.
Iseći ih po dužini oko 1cm debljine.
Ja sam imala 3 patlidžana koji su bili otprilike oko 1.5kg do 2, nisam ih tačno izmerila ali vam je potrebno da imate dovoljno za dva sloja od patlidžana. ( ako imate i malo više, neće biti ništa strašno)
Posoliti ih i ostaviti da odstoje oko sat vremena da ispuste gorčinu.

Dok se patlidžan cedi, oljuštiti krompir i skuvati ga celog ali samo da bude polukuvan a ne da se skuva i raspada.
Ostaviti da se ohladi.

Uključiti rernu da se greje na 200°C
Umutiti viljuškom belanca u šne.
Parčiće patlidžana isprati pod mlazom hladne vode i svako parče osušiti kuhinjskim papirom.
Dva veća pleha prekriti alu folijom i premazati sa malo ulja.
Svako parče plavog patlidžana provući kroz umućeno belance pa u hlebne mrvice i ređati na pleh.
Kad ste napunili oba pleha, peći ih u prethodno zagrejanoj rerni oko pola sata, okrenuti ih posle 15 minuta.
Izvaditi i ostaviti na stranu.

Dok se patlidžan peče i krompir kuva, pripremite fil od mesa.
Zagrejati veći tiganj i dodati malo maslinovog ulja, dodati meso i pržiti dok meso malo ne pobeli, dodati sitno iseckan crni luk i pržiti zajedno s mesom oko 5 minuta dok ne postane staklast, dodati beli luk i pržiti sve zajedno samo dok luk ne zamiriše, oko 1 minut.
Naliti sa vinom i kuvati kratko dok se malo ne smanji tečnost ( ko ne želi da koristi vino može da nalije goveđom supom ) dodati začine, peršun, paradajz pire, šećer i mleveni paradajz iz flaše i krčkati sve zajedno dok tečnost ne ispari. Sos od mesa treba da bude gušći.
Posoliti i pobiberiti po ukusu i dodati ako imate grčki origano, ako ne, onaj koji imate.

Napraviti bešamel.
U šerpu staviti da se puter otopi i zagreje, dodati brašno i pržiti, stalno mešajući ali ne sme da promeni boju, treba da ostane svetlo.
Sipati polovinu vrućeg mleka preko brašna pa sve dobro sjediniti i onda dodati i ostatak ( prvo staviti 250 ml i ostatak od pola litre, pa ako je bešamel pregust dodati i preostalo mleko ) sve dobro sjedinite da nema grudvica i kuvati dok se ne zgusne, ali da ne bude i previše gusto, malo ređe nego kad kuvate puding.
Skloniti sa ringle, dodati umućena žumanca i sve dobro sjedinite pa vratite na ringlu i kuvati dok se ne zgusne.
Dodati malo soli, bibera i prstohvat cimeta i sve izmešati.

Uzeti jedan veći pekač, otprilike oko 25cm X 33cm ili malo veći.
Premazai blago dno i stranice pekača sa hlebnim mrvicama.
Na dno pekača poređajte krompir, koji ćete iseći na kolutove, preko naređati polovinu pečenog plavog patlidžana, posuti sa trećinom izrendanog sira i sipati ceo fil od mesa i poravnjati preko patlidžana, onda staviti drugi sloj pečenog plavog patlidžana i posuti drugom trećinom rendanog sira i preko toga sipati bešamel, poravnjati svuda i posuti sa ostatkom izrendanog sira.

Peći na 175°C oko 45 minuta ili dok vam gornji sloj ne porumeni.
Ostaviti da se malo ohladi, iseći na parčiće i poslužiti toplo uz salatu po vašem izboru.

Musaka se može pripremiti i dan ranije, samo bešamel pripremite na dan kada ćete je peći, preliti i peći.

Ko želi može plavi patlidžan da pohuje na klasičan način ali mislim da će u tom slučaju jelo biti previše kalorično, ali izbor je vaš.


Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар