уторак, 26. мај 2020.

Pita od sira sa kiselim testom

Ja pokušavam već četvrti put da napravim kiselo testo ( sourdough ) i to meni nikako ne ide, ali ja uporna kao magarac pa teram dalje i videću dokle ću stići.
Toliko jednostavna stvar ali to meni ne ide...pa ljudi moji, koliko ste vi to puta pravili da bi vam uspelo? kad čujem da je nekom uspelo iz prvog puta, onda pomislim pa šta je sa mnom da to meni ne ide.
Prvi put pravila sa običnim namenskim brašnom, i nije išlo, onda pročitam treba sa raženim brašnom, ajde pravi sa raženim brašnom ni to nije išlo, onda čitam treba sa hlebnim brašnom, koje ima mnogo više glutena u sebi, ajde i to probaj, ma ni to ne ide, ali od tog testa, pre nego što sam sve bacila probam da napravim pitu i da znate da mi se mnogo dopala, šupljikava, lagana, jedino je imala notu te kiselosti, ali nama to nije ni malo smetalo, jer kažu da mnogi hlebovi imaju taj kiselkasti ukus i ja i dalje, četvrti put pravim starter / domaći kvasac pa da vidim gde ćeme odvesti.
Kad sam ga pravila treći put nisam ništa bacala već sam stalno dodavala istu količinu brašna i vode u starter koji sam već imala u tegli.
Sada, četvrti put, pravim tako što svaki put bacim pola pa tu polovinu od 100 g dodam 50 g brašna i 50 ml vode i ne sviđa mi se ni to kako ide, ali idem dokle god budem mogla, pa ako ne uspem, dižem ruke od startera.
Evo kako sam napravila ovu pitu, možda će nekom da se svidi.


Sastojci:  400 g hlebnog brašna, 100 g odbačenog testa od domaćeg startera, 1.5 kašičica soli, 240 ml filtrirane vode
Dodatak za testo:  200 g hlebnog brašna, 4 g suvog kvasca
i još: 2 belanceta, oko 300 g sitnog sira, 2 do3 kašike iseckanog peršuna, sremuša ili kopriva

Priprema:  U zdelu prosejati brašno, dodati 100 g testa od startera, koje trebate da bacite, i filtriranu vodu, i sve to izmešati zajedno, pokriti i ostaviti da odstoji 30 minuta, posle 30 minuta,  svuda okolo dodat so, i rukama ili spatulom vući testo od stranica zajedno sa solju prema sredini sa svih strana da umešate so u testo ( čitala sam da kad se so dodaje u testo sa starterom, ne dodaje se odmah, već nakon pola sata ) ponovo pokriti i ostaviti testo da odmori i onda mokrim rukama razvlačiti testo sa svih strana i preklapati ga u sredinu i ostaviti da se testo još jednom odmori.
Ja sam moje testo pokrila i ostavila u frižider jer sam znala da mi testo neće narasti onako kako bi mi naraslo sa pravim starterom, ali sve ovo je bio ekspirament, koji mi se na kraju dopao.

Sledećeg dana sam izvadila testo iz frižidera, ostavila ga na sobnoj temperaturi i dodala sam 200 g hlebnog brašna i 4 g suvog kvasca i zamesila sve zajedno u glatko i meko testo.
Premazati vanglicu sa malo ulja, vratiti testo nazad, pokriti sa kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom mestu da testo naraste.
Dok testo raste, pripremite fil.
Izmrviti sir, dodati 2 belanceta i seckani zeleniš po vašem izboru i sjediniti sve zajedno.

Naraslo testo isipati na pobrašnjenu radnu površinu, podeliti na pola i napraviti dve manje pite, jer za jednu pitu ovde je previše testa..

Prvo rukama na pobrašnjenu radnu površinu rastanjiti testo a posle oklagijom da vam je testo oko .05cm debljine u pravougaonik.
Posuti polovinom sira i zaviti u rolat sa kraće strane.
Pleh, veličine 10cm X 32cm ili sličnih veličina isprskati sprejom za pečenje ili prekriti pek papirom i staviti rolat. Prekriti kuhinjskom krpom ili providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da testo popuni kalup.
Vrlo je važno da budete strpljivi dok testo raste, jer ako ne naraste dovoljno pita neće biti ovako vazdušasta.
Naraslu pitu premazati sa 1 umućenim žumancetom i posuti susamom ili semenkama po vašem izboru.
Dok prvu pitu pečete, druga pita neka vam raste, jer ovom testu je potrebno da malo duže raste.

Rernu zagrejati na 175°C bez ventilatora i peći oko 30 do 40 minuta ili dok vam pita lepo ne porumeni.
Izvaditi i ostaviti da se kratko ohladi, okrenuti pitu na žicu i pažljivo je izvaditi. Ostaviti da se ohladi i poslužiti je sa kefirom ili jogurtom.
Pita je meka i sledećeg dana i po želji vrlo kratko je zagrejati u rerni  a odlična je da se jede i hladna.


Možda nikom od vas ovaj recept nije potreban, specijalno onima koji ne prave sourdough kao ja, ali ovo iskustvo vredi podeliti, možda će nekom biti od pomoći.


Ja jedva čekam da napravim moj prvi starter od kiselog testa, pa jednom ću praviti ovu istu pitu i sa tim pravim starterom, da vidim razliku.

Prijatno!!!!


4 коментара:

  1. Vazdušasta i lisnata pita :) Odlično kao i sve što mesiš :)

    ОдговориИзбриши
  2. Ma odlicno izgleda kakve rupice kao pravi kroasan.Odlicna.

    ОдговориИзбриши
  3. Meni ova Vasa pita izgleda fenomenalno i volela bih da isprobam i ovaj Vas recept, ali nemam iskustva sa starterom...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Kate, i drago mi je da ti se pita dopada...ako nemaš starter, možeš je napraviti bez startera samo sa kvascem, samo, umesto 4 g suvog kvasca stavi 7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca..srećno i puno pozdrava,

      Избриши