понедељак, 25. мај 2020.

Risotto sa sremušem

Niko srećniji od mene, sremuš imam dovoljno i opet ću sa idem da ga berem, ovog puta ovde kod nas na Nijagari.


Sastojci:  300 g arborio pirinča, 60 g putera, 24 sremuša, zajedno sa glavicama, 1 čen belog luka, 250 ml belog vina, 250 ml pilećeg ili povrtnog temeljca, 2 kašike pešun, vlašac, 30 do 40 g rendanog parmezana

Priprema:  U šerpu staviti 45 g putera i zagrejati, dodati sitnije sečene glavice sremuša i pržiti samo da omekša, ali da ne promeni boju, dodati sitno iseckan beli luk i pržiti samo da zamiriše i na kraju dodati pirinač i pržiti dok pirinač ne postane staklast.

Naliti belim vinom, pustiti da provri, smanjiti temperaturu i kuvati, stalno mešajući dok vino potpuno ne uvri. Dodati supu i isto tako kuvati, stalno mešajući, kad je i supa skoro uvrela, naliti sa 250 ml vode, posoliti i kuvati dok voda ne uvri, i nalivati ponovo vodom dok se pirinač ne skuva ( otprilike još 2 puta )
Probati da li je potrebno još soli i kad je pirinač skoro kuvan da je "al dente"dodati sav iseckan zeleniš; sremuš, peršun, vlašac, može i mirođija, ko voli, dodati još vrlo malo vode i samo kratko prokuvati da zeleniš svene.

Pred služenje, dodati ostatak putera, izrendani parmezan, promešati i poslužiti toplo.
Ja sam dodala 15 g putera sa sremušem, koji sam napravila juče.
Ako vam pirinač upio previše vode, dodati još vrlo malo vode samo da bude rastresit.


Prijatno!!!!

2 коментара:

  1. https://www.coolinarika.com/recept/risotto-sa-sremusem/

    ОдговориИзбриши
  2. I am not sure what you wanted to say with this link? Please, explain it to me.I am aso member of Coolinarika and I am the one who wrote that recipe there. Check my nick under blogs picture on top, From Pomoravka's Kitchen and there, on Coolinarika, I am simple, Pomoravka. Thank you and I hope that I explained myself to you.

    ОдговориИзбриши