петак, 23. април 2021.

Punjeni lisnati hleb

Za sve vas koji volite hlebove sa belim lukom...takozvani pullapart bread.. ja sam ih pravila na mnogo načina I u slatkoj i u slanoj verziji i evo vam i ova verzija, možda vam se dopadne.


Sastojci: 285 ml kefira ili jogurta, 550 g brašna + 50 g za doradu testa, 50 g otopljenog i prohlađenog putera, 1 1/2 jaje, 100 g kisele pavlake, 8 g suvog ili 20 g svežeg kvasca, 1 kašičica soli.
i još: pola umućenog jajeta, 1 kašičica mleka, semenke po izboru, nekoliko parčića tanko rezane šunke / salame ili dimljene kobasice, 3 do 4 čena sitno iseckanog belog luka, 1 do 2 pune kašike iseckanog sremuša ili peršuna, oko 75 + -  g omekšalog putera

Priprema:  Otopiti puter i ostaviti ga na stranu da se prohladi ali da se ne stegne.
Brašno prosejati, dodati so i suvi kvasac ( moj kvasac se stavlja direktno u brašno a vi, u zavisnosti koji kvasac koristite, ako je potrebno prvo ga aktivirati u vrlo malo tople vode, ali za tu količinu smanjite kefir / jogurt ) i sve izmešati, napraviti udubljenje u sredinu brašna, pa dodati kefir sobne temperature, 1 celo jaje i pola od 1 celog umućenog jajeta, drugu polovinu ostaviti za premazivanje, kiselu pavlaku, prohlađen puter i zamesiti testo.
Zamešeno testo isipati na radnu površinu i dobro izraditi testo, ako je potrebno dodavati po malo brašna, ali ne previše jer želimo da dobijemo testo koje je elastično, meko i koje se ne lepi za ruke.
Dobro umešeno testo se vidi jer po njemu ćete imati male plihčiće, premazati sa vrlo malo ulja, vratiti nazad u posudu, pokriti i ostaviti na toplom mestu da naraste. Ja obično zagrejem rernu da je mlaka i stavim testo unutra da raste.

Naraslo testo isipati na radnu površinu, oblikovati u rolat i iseći na 12 jednakih parčadi..ja sam zaboravila koliko je svako bilo, ali mislim da je oko 90 g ako se ne varam.
Svaki deo premesiti i oblikovati u kuglicu, pokriti i ostaviti da se testo odmori oko dvadesetak minuta.


Blago pobrašniti radnu površinu i oklagijom rastanjiti lopticu u manji i tanji pravougaonik, tanko premazati sa omekšalim puterom, posuti iseckanim belim lukom pa preko sremuš ili peršun. 
Ja sam koristila naš sremuš, ali nisam imala dovoljno jer je jedan vrlo mali žbunić za sada a ne mogu da odem kod prijateljice da naberem, pa sam dodala i vrlo malo peršuna i izmešala sve zajedno.


Zaviti u rolatić, prstima zalepiti tamo gde je kraj rolatića i još malo ga rukama nežno valjati po radnoj površini da bude oko 20 cm dug ili malo manje taj rolatić uplesti kao cvet, pogledajte kolaž, prvo staviti krajeve jedan preko drugog negde na sredini da gore imate dovoljno veliki krug, onda uzeti jedan kraj i podvući ispod kruga, malo rastegnuti i prebaciti ga preko kruga i podviti ispod, sad to isto uraditi sa drugom stranom, ali sad idemo prvo odozgore preko kruga, malo razvući ali pažljivo da se ne iskida i podvući ga ispod i vratiti još jednom preko da formirate cvetić. Ako vam je ovo teško, onda možete rolatić presaviti na pola i uvrteti ga kao kanap i sastaviti krajeve da su zajedno.
U otvor u sredini testa staviti polovinu tanko isečene šunke / salame po izboru ili kobasicu, ja sam koristila kranjsku kobasicu jer nisam imala šunku.
Pleh za hleb veličine 10cm X 22cm ili sličnih veličina prekriti pek papirom i staviti pripremljen cvetić. 
Sad tako isto uraditi i sa preostalim testom, cvetiće ređati u dva reda po 6 komada. Meni je ostalo malo putera ja sam to stavila preko i između cvetića
Pokriti i ostaviti na toplom mestu da testo naraste.

Naraslo testo premazati sa polovinom umućenog jajeta u koje ste dodali kašičicu mleka, posuti semenkama po vašem izboru i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko pola sata ili dok vam lepo ne porumeni.

Pečeni hleb izvaditi zajedno sa papirom za pečenje, skloniti papir i ostaviti da se kratko prohladi.
Poslužiti sa čime vi želite.


Prijatno!!!!






1 коментар: