среда, 21. април 2021.

Kuglof od dizanog testa

 Mi kuglof volimo a volimo i dizana testa e ovog puta sam se malo igrala sa testom i dobila sam odličan kuglof od dizanog testa..ukus pomorandže u ovom testi nas je oduševio a tek preliv...ma danas je cela kuća mirisala na pomorandže.

Sastojci: 325 do 350 g brašna tip "00", 125 ml toplog soka od pomorandže, 25 g otopljenog putera, 1 kesica vanile, ( ako imate sa ukusom pomorandže, ako ne, onda obična vanila ) 2 do 3 kapi ekstrakta pomorandže, 4 g suvog kvasca, 20 g šećera, 1 1/2 jaje, ( drugu polovinu ostaviti za premazivanje) prstohvat soli

i još: izrendana korica od cele pomorandže, 30 g sitnog šećera, 25 g omekšalog putera

Sastojci za preliv: 4 pune kašike prah šećera, 1 do 2 kašičice svežeg soka od pomorandže, 2 kapi  ekstrakta pomorandže, pola kašičice vanile sa ukusom pomorandže

Priprema:  Prosejati 400 g brašna, odvojiti 75 g na stranu a u ostatak brašna dodati topli sok od pomorandže, suvi kvasac ( moj kvasac ide direktno u brašno, vi ako je potrebno rastvorite kvasac u malo mlakog soka pre nego što dodate u brašno ) otopljen i prohlađen puter, 1  celo jaje a jedno jaje malo umutite viljuškom pa pola sipajte u testo a pola ostavite sa strane,  šećer, vanilin šećer ( ja sam imala sreće te sam našla vanilin šećer sa ukusom pomorandže ) ekstrakt pomorandže i prstohvat soli i zamesite testo.

Zamešeno testo isipati na blago pobrašnjenu radnu površinu i dobro izmesiti testo, ako je potrebno dodavati po vrlo malo brašna dok ne dobijete glatko i meko testo, koje se lepi po malo za ruke ali testo ne ostaje na rukama. Brašno koje sam ovde koristila je izuzetno lepo brašno i peciva pravljena sa ovim brašnom su izuzetno lepa, mada ja ovo brašno ne kupujem često i obično koristim sve namensko brašno tako da svako brašno ne upija potpuno isto tečnost i zato je bolje početi sa manjom količinom brašna pa prilikom dorade testa dodavati po malo.  Dobro umešeno testo premazati sa malo ulja, vratiti u vanglicu, pokriti i ostaviti na toplom mestu da se testo udupla.

Pomorandžu dobro oprati i osušiti. Puter otopiti i prohladiti.

Naraslo testo isipati na radnu površinu i blago premesiti testo, posuti radnu površinu brašnom i testo rastanjiti u pravougaonik debljine oko 2 do 3cm, što tanje to bolje, više će se pokazati slojevi posuti pomorandžom.

Premazati prohlađenim puterom, posuti sitnim šećerom i izrendajte koricu pomorandže svuda po rastanjenom testu, zaviti u rolat i oštrim nožem iseći na trokutiće ili krugove.

Kalup za kuglof dobro premazati puterom ili isprskati sprejom za pečenje i naređati isećene parčiće onako kako vi volite, imaćete dovoljno za dva reda, drugi red popuniti sa parčićima između prvih ( pogledajte kolaž )  Pokriti i ostaviti na toplom mestu da testo skoro popuni kalup.

Naraslo testo premazati sa onom polovinom jajeta koje ste ostavili na stranu, možete dodati i malo mleka. 

Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 25 do 30 minuta ili dok vam ne porumeni odozgore. Pečen kuglof izvaditi iz rerne, ostaviti na žici oko 5 minuta i onda pažljivo okrenuti kalup, kuglof će sam ispasti. Ostaviti da se ohladi a za to vreme napravite preliv.

Umutite sve sastojke zajedno i preliti preko kuglofa. 

Iseći na parčiće, preliti sa još malo preliva i poslužiti uz kafu, čaj, mleko...ekstra preliv poslužite u zdelicu pa svako neka prelije sebi onoliko koliko voli. Ko ne voli ovu vrstu preliva onda pospite prah šećerom izmešan sa vanilom sa ukusom pomorandže ( ovde na jednoj od mojih slika u kolažu možete videti kako izgleda ta kesica vanile sa ukusom pomorandže..proizvod je od Dr Oetker i težina je 19 g )

Prijatno!!!

Нема коментара:

Постави коментар