четвртак, 1. април 2021.

Čorba sa prazilukom i krompirom

 Danas je muž morao kod zubara i morao je jesti nešto što je meko da se jede i ovo mi je bila super ideja tako da smo mogli zajedno da jedemo da ne spremam dva ručka...nisu mu smetali komadići povrća jer su baš dobro skuvani a da mu je smetalo, samo bih to stavila u blender i pretvorila u kašastu čorbu..


Sastojci: 1 veća glavica crnog luka, 3 velika struka praziluka, 2 štapića celera, 600 g krompira, 2 pune kašike pirinča, 4 do 5 čena belog luka, 100 ml belog vina, 1.5 do 2 l povrtne supe ili vode, 2 lista lovora, nekoliko grančica timijana, maslinovo ulje i začini po ukusu; suvi začin, so, sveže samleven biber, malo ljute dimljene paprike, ( ne mora ) peršun, mladi luk

Priprema:  U veću šerpu sipati nekoliko kašika maslinovog ulja ( ko voli, može da korist puter )  i dodati sitno iseckan crni luk i vrlo malo posoliti i pržiti dok luk ne omekša, a za to vreme očistiti, oprati i sitnije iseći praziluk, samo beli i svetlo zeleni deo i dodati omekšalom luku i pržiti zajedno oko 3 minuta, dodati štapiće celera, isečen na tanje polumesece i sitno isečen beli luk i pržiti sve zajedno još nekoliko minuta.

Kad je luk omekšao, naliti vinom i varjačom sve dobro izgrebati dno šerpe i pustiti da provri nekoliko minuta,dodati očišćen krompir, koji ste isekli na kockice, 2 kašike pirinča, timijan i lovorov list, kratko propržiti i naliti sa manjom količinom povrtnog temeljca ili vode pa odredite gustinu čorbe kavu volite. Pustiti da provri, smanjiti temperaturu i kuvati dok pirinač i krompir ne omekša.

Posoliti i pobiberiti, dodati začine po vašem ukusu i ako je potrebno naliti sa još malo tečnosti.

Skuvanu čorbu, možete deo samleti, ali pre toga izvaditi lovorov list i timijan, poslužiti toplu a ko želi, može dodati mleko ili krem u čorbu, ja nisam htela.

Posuti sitno iseckanim peršunom i mladim lukom a ako želite možete dodati i kockice ispečenog hleba ( krutons )  i izrendati malo parmezana preko.


Prijatno!!!!



Нема коментара:

Постави коментар