субота, 1. мај 2021.

Challah hleb

Ovu vrstu jevrejskog hleba sam pravila i u slatkoj i u slanoj verziji, ovog puta bez ičega, ali smo ga jeli i sa džemom i sa sirom, jer je ukus neutralan....


Sastojci:
  500 do 525 g brašna, 7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca, 155 ml tople vode, 2 kašike meda, 1 kašičica soli, 60 ml maslinovog ulja, 5 žumanaca
i još:   jaje za premazivanje, susam za posipanje

Priprema:   Sve namirnice neka su vam sobne temperature, osim vode, koja bi trebala da bude topla da bi kvasac mogao da naraste.
U toplu vodu rastopiti med i kvasac i ostaviti da zapeni.
Ja koristim suvi kvasac koji stavljam direktno u brašno, i dodati so u brašno i promešati.
Odvojiti belanca od zumanca i dodati ih u testo, dodati ulje i na kraju podignut kvasac i zamesiti testo.
Testo kad se umesi bi trebalo da bude na tvrđoj strani.
Isipati na radnu površinu i dobro ga izmesiti rukom.
Oblikovati testo u kuglu, premazati sa malo ulja i vratiti nazad u zdelu, pokriti i ostaviti na toplom mestu da se testo podigne.
Podignuto testo će vam biti kao sunđer meko.

Isipati na radnu površinu,premesiti testo i podeliti na 3 dela.
Sada, imate dva načina kako oblikovati svaki valjčić.
Svaki podeljeni deo testa rukama valjati u tanji rolatić ili, kao što ja radim, ja svaki deo rastanjim oklagijom pa onda tako rastanjeno testo zavijem u rolat. Rolati treba da su vam oko 45cm dugi.
Staviti sva tri rolatića zajedno i uplesti u pletenicu a krajeve podviti ispod pletenice.
Preneti na pleh, koji ste prekrili pek papirom, pokriti i ostaviti oko pola sata da testo još jednom naraste.

Ja sam pravila 2 hleba, jedan sam odnela prijateljima a jedan sam ostavila nama i pekla sam ih u kalupu za hleb, ako pravite samo jedan, onda je bolje peći ga na ravnom plehu.

Naraslo testo premazati sa umućenim jajetom sa nekoliko kapi vode, posuti ga obilato susamom i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko pola sata ili dok vam dobro ne porumeni, ako je potrebno rotirati pleh na pola pečenja.

Pečen hleb ostaviti da se dobro ohladi pre nego što ga sečete.
Ovako pripremljen hleb je vrlo sličan brioche hlebu, ( koji ja obožavam ) jedina razlika je što Jevreji ne koriste mlečne proizvode za njihove hlebove jer onda nije kosher, hleb sa mlečnim proizvodima se ne može jesti sa mesom.


Ako kojim slučajem vam hleb ostane, od njega su idealne prženice ili ti takozvani french toast, samo hleb ostavite preko noći ne pokriven da se malo prosuši.

Prijatno!!!!






Нема коментара:

Постави коментар