петак, 11. јун 2021.

Pesto na malo drugačiji način

 Mi smo ove godine zasadili 7 bosiljaka u našoj bašti, jer pesto obožavamo, ali ovog puta vam predstavljam pesto od paski. To su oni mladi izdanci koji rastu iz belog luka gde se stvara cvet i mnogi to ne koriste, otkinu i bace. Velika šteta, jer od njih se svašta može napraviti; od fritate, pizza, pesta, salate, hladne čorbe i ko zna šta sve još.

Ja sam ih dosta ubrala u bašti, jer smo ove godine zasadili jako puno belog luka i prvo što sam napravila je pesto, ali nije onaj klasični pesto, već na malo drugačiji način. Pesto sam iskoristila za pastu a ostalo je malo i za neko pecivo.


Sastojci:  220 g očišćenih izdanaka belog luka / paski, 40 g listova bosiljka, 70 g pečenih i oljuštenih lešnika, 70 g izrendanog tvrdog ovčjeg sira, sok od pola limuna, oko 250 ml maslinovog ulja, so i biber po ukusu

Priprema:  U blender staviti bosiljak, izrendan ovčji sir, so, biber, maslinovo ulje i limunov sok i na većoj brzini sjediniti da dobijete emulziju. Sipati u činiju.

Izdanke / paski, ( gornji gde gde bi trebao da se stvori  cvet ne koristim, isečem malo ispod cveta i to bacim, meni je to nejestivo a ako su donji delovi izdanka po malo drvenast, odseći taj deo. Obično bude drvenast kad su stariji, naši su baš mladi i nije bilo potrebe da se bilo šta baci, osim gornjeg dela. )  pečene i očišćene lešnike iseckati nožem onako kako vi volite da je sitno ili krupno isečeno pa sve to dobro sjedinite varjačom, probati da li je potrebno još soli i bibera.


Ostaviti u frižider bar pola sata da se ukusi sjedine. Poslužiti kao i svaki drugi pesto. 


Kod nas je to danas bilo sa pastom., inače mi volimo pesto i u sendvičima ili sa burgerom, premažemo preko hleba i unutra stavimo šta volimo za sendvič, prekrijemo drugim delom hleba i sendvič je gotov. Nekada pravim i pizzu sa njim.


Prijatno!!!






Нема коментара:

Постави коментар