четвртак, 24. јун 2021.

Paradajz čorba

 Mi paradajz čorbe obožavamo, ali iz nekog razloga ih ne kuvam tako često i pojma nemam zašto, nekad malo lenjost a nekad i nedostatak dobrog zrelog paradajza...jedva čekam ovaj moj iz bašte...

Sastojci: 1.5 kg dobro zrelog paradajza, 4 do 5 čena belog luka, 1 manja glavica crnog luka, pola crvene paprike babure ili 1 manja cela, 2 kašike maslinovog ulja, po ukusu so i biber, pola kašičice suvog origana, pola kašičice suvog bosiljka, 1 kašičica suvog začina, oko 500 ml povrtnog ili pilećeg temeljca,  svežeg začinskog bilja; bosiljak, peršun, origano, oko 25 g sveže izrendanog parmezana, kašika dve pavlake za kuvanje, sveže napravljeni krotoni.

Priprema:  Svo povrće oprati i osušiti.

Paradajz iseći, ako je sitniji na četvrtine, ako je krupniji na osmine. Papriku očistiti i iseći na kockice. Luk očistiti i iseći na krupnije kockice a beli luk oljuštiti i ostaviti cele čenove. Posuti suvim začinima, preliti maslinovim ulje, posoliti i pobiberiti i staviti u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C i peći oko 25 minuta ali posle 15 minuta pečenja promešati povrće. Pred kraj pečenja staviti samo gornji grejač da povrće samo malo porumeni ali ne da i izgori. 

Ako ne želite da prvo ispečete povrće i ne morate, možete da uradite na tradicionalni način. Paradajz prvo blanširati da bi lakše skinuli kožicu i iseći na krupnije komade. U veću šerpu sipati maslinovo ulje, zagrejati i dodati sitno iseckan crni luk i pržite dok ne omekša, dodati papriku te i nju kratko propržiti, dodati beli luk i pržiti samo da zamiriše i na kraju dodati paradajz koji ste isekli na krupnije komade i dinstati desetak minuta sve zajedno.

U veću šerpu sipati povrtnu ili pileću supu, dodati svo povrće koje ste ispekli u rerni, dodati sveže začinske biljkice koje želite da koristite, suvi začin i još malo bibera i pustite da provri. Tako provrelu čorbu samleti štapnim mikserom da dobijete kremastu glatku teksturu i ako je potrebno dodati još supe da vam bude gusto onoliko koliko vi volite da je. Ova vrste čorbe se jede malo gušće, ali ne mora da tako bude.

Ako pravite na tradicionalni način gde ste povrće prvo izdinstali, onda naliti supom onoliko koliko je navedeno u receptu, pa onda dodati još ako je potrebno.

Domaće krotone možete napraviti sami, staviti kockice na vrh čorbe, preko krotona posuti izrendanim parmezanom, preliti okolo sa vrlo malo pavlake a i ne morate, posuti seckanim svežim bosiljkom i poslužiti toplo.

Mi volimo da je čorba malo pikantna pa obavezno dodam i malo ljute paprike a vi, ako dajete deci, možda bi mogli da je izostavite.


Meni lično je mnogo lepše kad se povrće malo ispeče, ukus je totalno drugačiji a vi uradite onako kako vama odgovara.
Ja puno puta kad nemam svežeg paradajza da je dobro zreo koristim konzervirani paradajz koji se zove san marzano i to mi je najlepši paradajz te sam ga ove godine zasadila i u bašti. Vrlo je sličan našem paradajz šljivaru, koji je dosta mesnat a nema puno tečnosti u njemu i ovde se najčešće koristi za pravljenje paradajz sosa ili za sušeni paradajz.


Posle ove fine čorbice zasladili smo se odličnim kuvanim kukuruzom.

Prijatno!!!


 





Нема коментара:

Постави коментар