понедељак, 16. мај 2022.

Starinske prhke kiflice

 Moj muž mnogo voli da pojede pecivo, nije važno da li je slatko ili slano a pošto ja retko pravim kolače iz razloga što je to previše za nas,  jer ih ja ne jedem pa se to onda " vuče " po kući , za mene predugo a mužu ne smeta da jede kolač i nekoliko dana. Ja da bih to  rešila, podelim komšijama pola a pola ostavim njemu...

Jedan od kolačića, koje on voli su i ove starinske kiflice, nisu iz godina moje bake, več iz godina moje mame, ali su izuzetno prhke i što duže stoje, to su bolje. Najbolje ih je napraviti ranije jer su mnogo lepše kad su hladne.

Sastojci: 500 g + brašna, 1 kesica vanilinog šećera, korica od pola limuna,300 g putera, 280 ml neutralne pavlake, pola kesice praška za pecivo i za punjenje može gusti džem ili nutela

Priprema: Prosejati brašno zajedno sa praškom za pecivo, dodati omekšali puter, vanilin šećer, limunovu koricu i sjediniti s testom, dodati pavlaku i umesiti testo koje je meko i po malo se lepi za ruke.

Testo podeliti na 4 dela, svaki deo je oko 270 g, pobrašniti blago radnu pobršinu i svaki deo napraviti u obliku diska, zaviti u providnu foliju i ostaviti u frižider da odstoji bar 45 minuta do sat vremena.

Kad se testo dovoljno rashladilo, pobrašniti radnu površinu i testo i oklagijom rastanjiti testo. Ako želite da su vam kiflice manje iseći testo na 16 delova, ja sam moje testo isekla na 12 delova, jer sam želela da su mi kiflice malo veće. Jedan deo sam filovala sa džemom, koji sam izmešala sa mlevenim lešnicima da mi džem ne bi curio a drugi deo sam filovala sa nutelom. Kad ste završili sa prvim plehom, peći ih u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta. Kiflice trebaju da ostanu svetle.

Tople kiflice možete uvaljati u prah šećer zamirisan vanilom ili ih samo posuti.

Ove kiflice su izuzetno dobre, tope se u ustima. Čuvati ih u hermetičko zatvorenoj kutiji a ako ih držite u frižideru, izvaditi ih bar pola sata pred služenje. 

Idealne su uz kafu ili čaj....dok sam ovo slikala zaista smo žurili jer smo morali u baštu a već je polako  padao mrak...ja se nerviram jer mi svetlo već ponestaje, žurim, pokušavam da namestim najbolje da uhvatim te zadnje zrake svetlosti i evo šta se desilo....

Tu sam završila sa fotkanjem, pokupila ovo i bacila u đubre a ostatak ostavila na žicu i otišla svojim poslom..




Prijatno!!!!


4 коментара: