понедељак, 10. април 2023.

Brioche sa parmezanom

Idealno vam je pripremiti ovaj brioche za uskršnje jutro, doručak sa vašom porodicom, oblicima se možete igrati kakve vi volite, u sredini možete staviti jaje, da izgleda lepše.


Sastojci: 550 g brašna, 20 g svežeg ili 7 g suvog kvasca, 300 ml toplog mleka, 10 g soli, 60 ml suncokretovog ulja, 1 jaje, 50 g sitno izrendanog parmezana ili grana padano sira, 20 g šećera
i još: 1 žumance za premazivanje, po izboru semenke; susam, lan, mak

Priprema:  U malo mleka izmrviti svež kvasac, dodati polovinu šećera, kašiku brašna, sjediniti i ostaviti na stranu da kvasac zapeni.

U vanglicu prosejati brašno, dodati so, izrendan sir, blago umućeno jaje, ostatak šećera, ulje i na kraju dodati narastao kvasac. Zamesiti testo.
Blago pobrašniti radnu površinu i dobro umesiti testo.
Ja sva testa pravim sa mikserom, tek na kraju isipam na radnu površinu i domesim ga, jer volim da osetim testo ispod ruke.
Testo treba da bude meko, ali da vam se ne lepi za ruke.
Oblikovati u loptu, premazati sa vrlo malo ulja, vratiti u vanglicu,pokriti i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči.

Naraslo testo isipati na radnu površinu, koju ste prethodno blago posuli sa brašnom, razvući malo u rolat sa vašim prstima i podeliti na pola.
Jednu polovinu ostaviti na stranu a drugu polovinu razvući, prvo prstima, posle oklagijom na pravougaonk, debljine oko pola cm.
Iseći na 8 traka.
Svaku traku malo razvaljati po radnoj površini i zaviti u pužić.Stavljati na pleh, koji ste prekrili pek papirom.
Kod mene se pužići ne vide, jer sam zaboravila da ih uslikam.
Isto tako uraditi i sa drugim delom testa, ali ovog puta umesto da zavijete pužiće, napravite "cvetiće".
Traku koju ste rastanjili malo na radnoj površini, sastavite oba kraja i onda uvrćite gornji i donji deo da dobijete cvetić. Oblikovati u krug i sastavite krajeve zajedno.


Ostaviti na toplom mestu oko pola sata da testo još jednom naraste.
Premazati peciva sa umućenim žumancetom, možete dodati i vrlo malo vode ili mleka i posuti semenkama po vašem izboru.
Ja sam moja peciva premazala sa mlekom.
Zagrejati rernu na 170°C sa ventilatorom a vi, koji nemate ventilator, na 190°C i peći ih oko 20 do 25 minuta ili dok vam lepo ne porumene.
Peciva ostaviti da se malo ohlade i koristite ih po vašoj želji.
Tako pripremljena peciva su izuzetno mekana, koje ćete sa uživanjem jesti.Možete ih poslužiti uz ručak ili praviti sendviče od njih.

Prijatno!!!!!

Нема коментара:

Постави коментар