субота, 8. април 2023.

Uskršnja pletenica

Ovo je još jedna vrsta brioche hleba, ja sam jednostavno opsednuta tim testom i za mene boljeg testa nema.


Sastojci za prvo testo: 85 ml toplog mleka, 7 g suvog i 20 g svežeg kvasca, 1 veće jaje, 300 g brašna
Sastojci za drugo testo:  75 g šećera, 4 veća jaja, blago umućena, 225 g brašna, 1 mala kašičica soli, 180 g putera sobne temperature

Priprema: U zdelu od miksera sipati toplo mleko, kvasac, jedno jaje i polovinu brašna, sjediniti sve zajedno i preostalom polovinom brašna posuti odozgore i ostaviti na toplom mestu oko 45 minuta da testo naraste.

Kad je ovo prvo testo naraslo, dodati šećer, blago umućena jaja ( odvojiti 2 kašike umućenih jaja da premažete testo sa tim ) i još 150 g brašna i mikserom, sa spiralnim nastavcima, samo sjediniti na minimalnoj brzini, kad se skoro sve sjedinilo, dodati preostalih 75 g brašna i na osrednjoj brzini mesiti jedno desetak minuta.

Testo je dobro umešeno kad se odvaja od stranica zdele i počinje da se "hvata" na spiralnom nastavku, u slučaju da to ne vidite, dodajte još kašiku dve brašna, ali po malo.

Kad počne testo da se "šeta" od jedne strane do druge, onda počinjete sa dodavanjem putera, koji ste isekli na manje kockice.

Svaki put kad dodajete puter prethodno ga dobro sjedinite sa testom. Ja to radim iz 4 puta.

Posle 5 minuta mešenja sa puterom testo treba da izgleda sjajno i lepljivo.
Izvaditi testo iz zdele od miksera i staviti u drugu zdelu, koju ste prethodno premazali svuda okolo sa malo ulja.
Pokriti i ostaviti na sobnoj temperaturi da se testo udvostruči.

Kad je testo naraslo, rukom vući testo prema gore sa svih strana da splasne, nemojte ga premesiti, ponovo prekriti i ostaviti preko noći u frižider da se testo još jednom udupla. ( koristite veću zdelu da testo "ne izađe " iz zdele )

Kad ste spremni da pravite pletenicu, izvaditi testo iz frižidera, podeliti ga 3 dela i svaki deo bi trebao da bude oko 320 do 330 g

Posuti radnu površinu brašnom ili gustinom ( ja koristim gustin ) i svaki deo rastanjiti u tanji pravougaonik pa svaki deo zaviti u rolat. Pre nego što završite sa njim, donju stranu pri kraju premazati sa malo vode da vam se testo bolje zalepi jedno za drugo. Malo ga još rukama rastanjiti da vam bude dovoljno dugačak da možete da napravite veću pletenicu. Ostavite na stranu i sad tako isto uraditi i sa preostalim testom.

Ako ne želite da testo rastanjite u pravougaonik, možete samo svaki deo rukama rastanjiti u duži rolat. Ja više volim da testo rastanjim jer mi onda testo bude vazdušastije i mekše.
Staviti 3 rolata ( koji bi trebali da budu dugi oko 80 cm ) jedan pored drugog i uplesti u pletenicu.

Pripremiti pleh, koji ste prekrili pek papirom i preneti pletenicu koju ćete zaviti u krug ( lakše je uraditi na papiru nego je prenositi već zavijenu ) i krajeve spojiti zajedno sa malo vode.
Pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom mestu da testo još jednom naraste.
Ako želite, možete napraviti i dve manje pletenice. Ja sam pekla jednu veliku.

U jaje, koje ste ostavili sa strane, dodati malo mleka, umutite zajedno i četkicom premazati preko naraslog testa. ( dodaću ovu sliku kasnije, ona mi je na telefonu a telefon se puni ) i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 25 minuta ili dok vam ne porumeni.
Izvaditi pečenu pletenicu i ostaviti na žici da se ohladi.
Vrlo je važno da brioche testa, ili bilo koje drugo testo ne sečete dok su topla jer nikad vam struktura testa neće biti ista kao kod testa koja su ohlađena.


Možete poslužiti sa džemom, puterom ili uz šunku i jaja za uskršnji doručak.

Svima Vama koji sutra slavite Uskrs neka Vam je srećan i blagoslovljen a što je najvažnije, da ste zdravi.

Prijatno!!!

Нема коментара:

Постави коментар