недеља, 9. април 2023.

Francuski doručak

Kroasani sa karamelizovanim bananama i karamel prelivom..odlično uz čašu mleka, čaj ili kafu.


Sastojci: 2 velika ili 4 osrednja kroasana, 20 g otopljenog putera, 15 g svetlo braon šećera, 1 / 4 kašičice cimeta, 75 ml šlaga, 45 g gustog grčkog jogurta, 2 kašičice prah šećera
Sastojci za karamelizovane banane:  2 veće banane, 60 g svetlo braon šećera, 15 g putera, 100 ml pavlake za kuvanje, prstohvat soli, po želji rum ili brendy

Priprema: Banane oljuštiti i iseći na krugove oko 0.5cm debljine i posuti sa 10 g šećera i pažljivo izmešati.
U teflonski tiganj staviti 1 kašičicu putera ( 5 g ) otopiti i staviti banane da se karamelizuju, nemojte dugo, samo da malo porumene, okrenite ih i kad su porumenele. ( nemojte dugo da ih karamelizujete jer vrlo lako izgube svoj oblik )
Izvaditi na tanjir i držite da su tople.

Da napravite karamel preliv, u isti tiganj dodati sve preostale sastojke ( 50 g šećera, 10 g putera, pavlaku za kuvanje i prstohvat soli ) i kuvajte dok se puter ne otopi i sve pretvori u sos.
Ako ne služite deci možete dodati i kašiku ruma ili brendija, izmešati i ostaviti na stranu.

Kroasane preseći na pola i premazati ih otopljenim puterom.
Šećer i cimet izmešati i posuti preko otopljenog putera.
Staviti ih u rernu i uključiti samo gornji grejač i peći oko 45 sekundi do 1 minuta ilki dok vam se šećer blago ne karamelizuje.

Umutiti slatku pavlaku ali da ne bude prečvrsta, dodati gusti jogurt i šećer u prahu, izmešati.
Na donje polovine kroasana staviti karamelizovane banane, preliti sa karamel sosom ( ako je potrebno malo ga zagrejati ) poklopiti sa gornjim delom i poslužiti sa strane kremu od jogurta i šlaga.


Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар