Nikad nisam bila umornija i iskreno da vam kažem da mi se uopšte nije mesila česnica ove godine, ali nisam mogla da dočekamo Božić bez česnice. Danas smo nas dvoje bili sami i za nas dvoje mi se nije ništa spremalo, ali tradicija je tradicija i mora se ispoštovati.
Sastojci: 600 g brašna tip 400 + 100 g za doradu testa, 25 g mleka u prahu, 12 g suvog ili 30 g svežeg kvasca, 2 žumanca, 100 ml ulja, 250 ml kefira ili jogurta, 100 ml osveštane vode, 1 kašičica šećera, 1 kašičica soli
i još: 100 g omekšalog putera, 1 jaje za premazivanje testa
Priprema: Brašno prosejati celu količinu pa odvojiti oko 100 g na stranu a u 600 g dodati mleko u prahu. U kefir, sobne temperature, dodati ulje, 100 ml osveštane vode, sobne tenperature, 2 žumanca, ulje,šećer i suvi kvasac, sve sjediniti žicom za mućenje i sipati u prosejano brašno i varjačom zamesiti testo a kad se ne bude više moglo mešati varjačom, nastaviti da mesite rukom i mesiti dok ne dobijete glatko testo koje se odvaja od stranica vanglice. Po potrebi dodavati po malo brašna od onih 100 g ali nemojte preterivati sa brašnom jer ipak treba da dobijete meko testo.
Umešeno testo premazati sa vrlo malo ulja, pokriti i ostaviti da testo naraste.
Novčić oprati, osušiti i zaviti u alu foliju.
Naraslo testo blagopremesiti i odvojiti malo testa oko 200 g, premesite, ostavite sa strane i pokrite da se ne suši.
Preostalo testo rastanjiti na blago pobrašnjenoj površini u kocku, debljine oko pola cm i premazati testo, zaviti u rolat.
Kalup za tortu ili šerpu, prečnika 26 scm, premazati sa omekšalim puterom ili prekriti pek papirom.
Pripremjlen rolat od testa iseći na kolutove oko 2cm debljine i naređati svuda okolo pored stranica kalupa. Deo testa koji ste ostavili sa strane premesiti i staviti u sredinu kalupa.
Meni je 200 g testa za sredinu bilo previše, pa sam deo uplela u pletenicu, vi ako želite, ostavite manje testa za sredinu.
Ja sam pripremljeni novčić stavila u sredinu testa a vi možete i u rolat, samo pazite kad sečete da se ne vidi.
Pokriti i ostaviti da testo još jednom naraste. Premazati sa umućenim jajetom u koje ste dodali kašiku mleka ili vode. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 40 minuta ili dok vam ne porumeni onako kako volite..
Česnicu prohladiti, kidati je rukama i poslužiti je uz ručak.
Mir Božji - Hristos se rodi!!!
Нема коментара:
Постави коментар