Verovatno i sami vidite da više nisam tako redovna sa pisanjem recepta, puno sam svašta nešto pravila, slikala ali me mrzi da pišem recepte jer jednostavno svi mi nekako liče jedni na druge i eto tu i tamo napišem po neki, da kad mi zatreba da mogu ovde lakše da ih nađem, mada se dešava da i ovde ne mogu da ih nađem, jer mislim da je ovaj moj blog, jedan od retkih blogova, koji ima skoro 3 hiljade recepata, najverovatnije da su testa pod brojem jedan...
Ja sam emotivno vezana za puter kifle, o tome ću nekom drugom prilikom, i ovog puta su mi se baš jele i naravno da sam se malo poigrala sa testom...
Sastojci: 750 g svenamenskog brašna + za doradu testa, 250 ml toplog mleka, 125 ml tople kisele vode, 2 kašike jabukovog sirćeta, 1 jaje, 1 belanac, 30 g svežeg kvasca, 1 kašika šećera, 1 kašičica soli, 75 ml ulja, 30 g mleka u prahu
i još: 100 do 150 g putera, žumance za premazivanje testa, 1 kašika mleka i semenke po vašem izboru
Priprema: Prosejati brašno. Ja uvek prosejem više brašna nego što mi treba pa u zdelu stavim oko 700 g brašna ( jer sva brašna ne upijaju isto tečnost ) a ostatak ostavim sa strane pa dodajem po potrebi.
Puter isečem na onoliko delova na koliko ću imati kiflica jer neko će praviti kiflice na klasičan način a ja sam moje pravila kao što vidite na fotografiji.
U vanglicu sipati toplo mleko, toplu kiselu vodu, šećer, ulje, jaje, belanac, mleko u prahu i kvasac i svaki put posle dodavanja bilo kog sastojka izmešajte žicom i na kraju dodati jabukovo sirće.
Dodati polovinu prosejanog brašna i varjačom sjediniti, dodati još brašna pa dodati kašičicu soli ( ja sam koristila slani puter i nama je bilo dovoljno slano a vi stavite soli po vašem ukusu ) i onda mesiti rukom i dodati i ostatak brašns i mesite dok ne dobijete meko i glatko testo koje se ne lepi za ruke.
Umešeno testo oblikovati u kuglu a vanglicu premazati sa malo ulja i staviti testo. Pokriti i ostaviti na toplom mestu da se testo podigne.
Naraslo testo isipati na radnu površinu i ako želite da pravite kifle kao što sam ih ja pravila, onda podelite testo na 24 dela. ako hoćete da pravite klasične kifle, podelite testo na pola.
Ja sam podelila testo na 24 dela, svaki deo sam premesila, oblikovala u manje loptice, pokrila i ostavila 5 minuta da testo odmori.
Svaki deo testa sam rastanjila da je gornji deo širi a donji uži. Na širi deo testa sam stavila štapić putera a donji, uži deo, sam isekla na trakice ali ne do kraja, jer se onda lakše zaviju, ne moram da "jurim" one rasečene delove da ih podvijem kad zavijem kiflu.
Pripremiti 2 pleha, koje ćete prekriti pek papirom. Ređati zavijene kifle ali ostavite mesta između jer će kifle još jednom da narastu dok se peku i dobićete pun pleh kifli.
Kifle pokriti dok ih tanjite da vam se ne suše. Kad ste završili sa svim kiflama, prekriti ih kuhinjskom krpom ili providnom folijom i ostavite da rastu 10 do 15 minuta a onda uključite rernu na 175°C i kad se rerna zagrejala, premažite kifle sa umućenim žumancetom u koje ste dodali 1 kašiku mleka, posuti ih semenkama po vašem izboru i peći oko 20 minuta ili dok vam ne porumene onako kako vi volite.
Pečene kifle ostaviti da se kratko prohlade pa ih poslužiti za doručak ili užinu.
Mi smo ih jeli sa ajvarom, suvom slaninom, kobasicama i belim lukom. ( trebao nam je beli luk u to vreme jer smo bili bolesni pa smo smatrali da nam je dobro došao u tom momentu😜😜)
Kifle su odlične i sledećeg dana, samo ih kratko zagrejati, bar sam ih ja zagrejala, dok mm ih nije grejao već ih je jeo jer su bile sobne temperature.
Nisam mogla da napravim bolje fotkice jer u jednoj ruci sam držala telefon a u drugoj pokušala da vam dočaram kako su kifle izgledale.
Prijatno!!!!
Нема коментара:
Постави коментар