понедељак, 6. октобар 2025.

Uštipci

 Volim ih ja puno ali ih ne pravim često. Pravim svakodnevno domaći kefir i ovog puta sam ga imala malo previše i imala sam izbor da napravim ili neko dizano testo ili uštipke i izabrala sam njih jer nisam morala dugo da čekam da mi testo raste.

Ako nemate kefir može i tečni jourt.

Sastojci: 450 ml kefira ili jogurta, 2 jajeta, 50 g šećera, 1 kesica praška za pecivo, 400 g brašna, ulje za prženje

Priprema:  U kefir, sobne temperature, dodati šećer i jaja i umutiti u glatku masu. U posebnun zdelu izmešati prašak za pecivo i prosejati iznad posude u kojoj ste umutili jaja i kefir i sjediniti sve zajedno,

U veći i dublji tiganj sipati ulje i zagrejati na osrednjoj temperaturi. Najbolje je proveriti da li je ulje dovoljno vruće tako što ćete nekim drvenim štapićem ili drškom od varjače proveriti, ako se pojavljuju sitni mehurići okolo ulje je spremno.

Kašikom vaditi testo i drugom kašikom skidati to testo sa kašike ili svaki put pre nego što uzmete kašikom testo iz vanglice, zamočiti u vruće ulje da lakše sklizne sa kašike.

Pržene uštipke stavljati na žicu, preko koje ste stavili kuhinjski ubrus da upije višak tečnosti.

Posuti prah šećerom i poslužiti a ko želi može ih poslužiti i sa nekim domaćim džemom ili čokoladnom kremicom.

Prijatno!!!

Нема коментара:

Постави коментар