среда, 24. септембар 2025.

Šareni hleb

 Puno puta sam pravila šarene hlebove i zaista svaki hleb je lep na svoj način.

Ovaj recept sam videla kod moje virtualne prijateljice Aleksandre, koja ima svoj you tube kanal i na kom nam predstavlja mnogo lepih recepata iz njene "Male kuhinje"

Ja joj se od srca zahvaljujem na ovom divnom i jednostavnom receptu za hleb, koji će svi koji ga vide prvi put misliti da je štrudla, jer i moj suprug je bio jedan od njih koji je pomislio to isto.


Sastojci za beli deo testa: 300 g belog brašna, 210 ml tople vode, 3.5 g suvog kvasca,  6 g soli

Sastojci za tamni deo testa: 300 integralnog brašna, 230 ml tople vode,  3.5 g suvog kvasca,  6 g soli

Priprema:  Prvo zamesite belo testo. U  zdelu prosejati 300 g belog brašna, ( ja sam koristila hlebno meko brašno koje ima veći procenat glutena a vi koristite koje imate ) u sredinu napraviti udubljenje staviti kvasac i dodati 210 ml tople vode i ostaviti da kvasac zapeni. Okolo u brašno dodati so i blago izmešati.

Zamesite testo koje treba da bude na mekoj i lepljivoj strani. Oblikovati u kuglu, pokriti i ostaviti da raste 15 minuta.

Sad tako isto treba uraditi i sa integralnim brašnom, samo meni je trebalo malo više vode za integralno testo nego za belo. Pokriti i ostaviti da i ono naraste.

Posle 15 minuta premesite jos jednom oba testa, pokriti i ostaviti da testo lepo naraste.

Sada, imate izbor, ili ćete napraviti jedan veći hleb ili 2 manja. Ja sam se ovog  puta odlučila da napravim 2 manja al sledeći put ću napraviti samo jedan veći.

Ako pravite 2 manja hleba, narasla testa podelite na pola i svaku polovinu, ako je potrebno, pobrašnite radnu površinu ali ne previše i rastanjite testo u dužini pleha u kom ćete peći. Moji su bili kalupi za hleb, veličine 10cm X 22cm ili sličnih veličina. Prekriti pek papirom ( nisam videla da li je Aleksan dra prekrila pek papirom ili samo premazala pleh uljem.

Rastanjiti prvo belo testo, ostaviti na stranu pa sad rastanjiti integralno testo na istu veličinu i prebaciti ga preko belog testa. Malo rukama ili oklagijom preći preko testa da poravnjate testo i da testo nema mehurića . Zaviti u rolat i prebaciti u pripremljen kalup za hleb.

Aleksandra je pekla ove hlebčiće u manjoj đuvečari, ja lično više volim u ovim kalupima za hleb.

Sad tako uradite i sa onim drugim delom testa. Pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti da testo još jednom naraste. Naraslo testo premazati sa malo ulja i peći na 180° oko 45  minuta ili dok vam ne porumeni.

Pečene hlebove izvaditi iz kalupa, premazati sa još malo ulja, pokriti i ostaviti da se hleb ohladi. 

Poslužiti onako kako je vama potrebno.

Aleksandra kaže da je ova vrsta hleba takođe odlična i kao dvopek / tostiran. Ja cu ga isprobati sutra ujutru a trenutno smo ga jeli uz kuvanu boraniju. ( doduše ja ne jedem hleb uz varivo pa sam pojela samo onako bez ičega, da zadovoljim svoja nepca.

Prijatno!!!


Ovde možete još videti moje šarene hlebove

Šareni hleb sa ljubičastim batatom 

Šareni hleb sa bundevom

Hleb sa semenkama lana

Šareni slatki hleb

Mramorni hleb sa bundevom

Hleb sa crnim susamom i matcha čajem

Нема коментара:

Постави коментар