Puno puta sam pravila šarene hlebove i zaista svaki hleb je lep na svoj način.
Ovaj recept sam videla kod moje virtualne prijateljice Aleksandre, koja ima svoj you tube kanal i na kom nam predstavlja mnogo lepih recepata iz njene "Male kuhinje"
Ja joj se od srca zahvaljujem na ovom divnom i jednostavnom receptu za hleb, koji će svi koji ga vide prvi put misliti da je štrudla, jer i moj suprug je bio jedan od njih koji je pomislio to isto.
Sastojci za beli deo testa: 300 g belog brašna, 210 ml tople vode, 3.5 g suvog kvasca, 6 g soli
Sastojci za tamni deo testa: 300 integralnog brašna, 230 ml tople vode, 3.5 g suvog kvasca, 6 g soli
Priprema: Prvo zamesite belo testo. U zdelu prosejati 300 g belog brašna, ( ja sam koristila hlebno meko brašno koje ima veći procenat glutena a vi koristite koje imate ) u sredinu napraviti udubljenje staviti kvasac i dodati 210 ml tople vode i ostaviti da kvasac zapeni. Okolo u brašno dodati so i blago izmešati.
Zamesite testo koje treba da bude na mekoj i lepljivoj strani. Oblikovati u kuglu, pokriti i ostaviti da raste 15 minuta.
Sad tako isto treba uraditi i sa integralnim brašnom, samo meni je trebalo malo više vode za integralno testo nego za belo. Pokriti i ostaviti da i ono naraste.
Posle 15 minuta premesite jos jednom oba testa, pokriti i ostaviti da testo lepo naraste.
Sada, imate izbor, ili ćete napraviti jedan veći hleb ili 2 manja. Ja sam se ovog puta odlučila da napravim 2 manja al sledeći put ću napraviti samo jedan veći.
Ako pravite 2 manja hleba, narasla testa podelite na pola i svaku polovinu, ako je potrebno, pobrašnite radnu površinu ali ne previše i rastanjite testo u dužini pleha u kom ćete peći. Moji su bili kalupi za hleb, veličine 10cm X 22cm ili sličnih veličina. Prekriti pek papirom ( nisam videla da li je Aleksan dra prekrila pek papirom ili samo premazala pleh uljem.
Rastanjiti prvo belo testo, ostaviti na stranu pa sad rastanjiti integralno testo na istu veličinu i prebaciti ga preko belog testa. Malo rukama ili oklagijom preći preko testa da poravnjate testo i da testo nema mehurića . Zaviti u rolat i prebaciti u pripremljen kalup za hleb.
Aleksandra je pekla ove hlebčiće u manjoj đuvečari, ja lično više volim u ovim kalupima za hleb.
Sad tako uradite i sa onim drugim delom testa. Pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti da testo još jednom naraste. Naraslo testo premazati sa malo ulja i peći na 180° oko 45 minuta ili dok vam ne porumeni.
Pečene hlebove izvaditi iz kalupa, premazati sa još malo ulja, pokriti i ostaviti da se hleb ohladi.
Poslužiti onako kako je vama potrebno.
Aleksandra kaže da je ova vrsta hleba takođe odlična i kao dvopek / tostiran. Ja cu ga isprobati sutra ujutru a trenutno smo ga jeli uz kuvanu boraniju. ( doduše ja ne jedem hleb uz varivo pa sam pojela samo onako bez ičega, da zadovoljim svoja nepca.
Prijatno!!!
Ovde možete još videti moje šarene hlebove
Нема коментара:
Постави коментар