уторак, 15. новембар 2016.

Bosanski sevdidžan----------Patin petnaesti

Naša blogerica Mikica sa bloga Mimi's Kingdom je i osmislila ovu igricu "Patin petnaesti" i jako joj se radujem, jer svaki put isprobamo nešto novo iz tog starog Kuvara...ovog puta smo izglasali da pravimo ovu poslasticu....


Sastojci:
4 jajaeta
vodena čaša šećera u prahu
vodena čaša istopljenog putera / masla
kora od 1 limuna
1 vodena čaša griza
1/4 čaše oštrog brašna
1 čaša slatke pavlake
Za preliv / agdu:
300 ml vode
1 mahuna vanile
250 g šećera

Priprema:
Odvojiti belanca od žumanaca.
Žumanca umutiti sa čašom šećera u prahu, dodati otopljen  puter, i umutiti sve zajedno.
U tu istu masu dodati istruganu koricu od 1 limuna i sjediniti sve zajedno.
Sipati čašu griza i četvrtinu čaše oštrog brašna i umtiti sve zajedno.

U posebnu zdelu umutiti slatku pavlaku i dodato je umućenoj masi od griza.
Posebno umutiti belanca u šne i dodati prethodno umućenoj masi.

Namazati pleh maslom, posuti brašnom,sipati pripremljeno masu,poravnjati i peći u umereno toploj pećnici.


Dok se sevdidžan peče, pripremiti preliv.

U šerpu staviti 3 dcl vode,250 g šećera i mahunu vanile i pustiti da provri.

Pečen sevdidžan preliti sa vrućim prelivom i ostaviti da se potpuno ohladi.

Iseći na male kockice i poslužiti hladno.

Originalni Patin recept


 Za vas, koji ne čitate ćirilicu:

Staviti u kazanče za sneg 4 žumanceta, a belanca odvojiti u drugi sud. U žumanca dodati vodenu čašu šećera u prahu i dobro ih mutiti žicom. Zatim dodati istu čašu rastopljena masla, a nastrugati u masu i koru od 1 limuna. Sve dobro žicom mutiti još četvrt sata. Sipati u masu i čašu iste veličine griza i četvrt čaše oštra brašna. U zasebnom sudu umutiti čašu slatke pavlake i dodati je masi. Ulupati čvrst sneg od 4 belanceta i umešati ga u celu masu. Namazati pleh maslom, posuti ga brašnom, sipati u njega masu, ravnomerno je razmazati, a zatim peći u umereno toploj pećnici (rerni). Dok se sevdadžan peče, staviti ¼ kilograma kristal šećera sa 3 decilitra vode i šipkom vanile da u šerpi na štednjaku provri. Ispečen sevdidžan ne vaditi iz pleha, nego ga popariti ključalim šećerom i ostaviti da se u plehu potpuno ohladi. Hladan sevdidžan seći na male kocke, koje treba složiti na zdelu i služiti.


Moja verzija, kako sam ja pravila ovaj kolač:

Sastojci:
4 jajeta
50 g šećera u prahu
130 g istopljenog putera
korica od 1 limuna
150 g griza
35 g brašna
200 ml slatke pavlake
Preliv / agda:
isto kao i u gornjim sastojcima

Priprema:
Odvojiti belanca od žumanaca i ostaviti ih na sobnoj temperaturi da odstoje. (  kad su jaja hladna uvek se bolje odvaja belanac od žumanca )

Umutiti  belanca sa vrlo malo soli i ostaviti na stranu.
Hladnu pavlaku umutiti i ostaviti sa strane. ( prvo sam umutila ovo, da ne bih morala posle svake upotrebe da perem metlice od miksera, na ovaj način se ne moraju prati, jer se muti prvo belanca, pa onda pavlaka i na kraju žumanca )

Umutiti kratko žumanca i dodati prosejan šećer u prahu i umutiti u gustu i svetlu masu, dodati otopljen i prohlađen puter i to sjediniti i u tu masu dodati koricu izrendane limunove korice.

Brašno prosejati i izmešati sa grizom i dodati u masu od žumanaca i mikserom sjediniti.Dodavati po malo umućene slatke pavlake i sjediniti sve zajedno a belanac dodati iz tri-četiri puta i sjediniti spatulom, nežnim pokretima od dole prema gore.

Pleh, veličine 32cm X 20cm isprskati sprejom za pečenje i sipati pripremljenu masu, poravnjati i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 165°C oko pola sata do 40 minuta ili dok vam ne porumeni odozgore.Probajte sa čačkalicom u sredini da li je pečeno. ( ako hoćete da su vam kocke višlje, možete peći u manjem kalupu )

Dok se sevdidžan peče, priptremiti preliv.
U šerpicu staviti šećer, vodu i ja nisam imala mahunu vanile te sam stavila dve kesice burbon vanile, skuvati i vruć preliv preliti preko vrućeg kolača.

Ostaviti da se dobro ohladi, iseći na kocke i poslužiti.


Prijatno!!!

6 коментара:

  1. Svaka ti čast! Ovo je divna igrica, i izgleda mi da si ti jedina postojana i uporna u njoj. Ja se samo iznenadim da je već petnaesti...Šteta što receprti iz ove igrice nisu negde izdvojeni, bilo bi to lepo odavanje priznanja Pati, a i vama koje je redovno igrate.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Iskreno da ti kažem, vidim da je sve manje i manje zainteresovanih za ove igrice, izgleda da smo se svi zasitili..meni su ovi recepti baš pravi izazov, bez merenja na vagicu i bez slike kako izgleda..starinski recepti su izuzetno lepi i vredi ih isprobati. Šteta što ih Mikica ne skupi sve na jednom mesru i na primer, objavi sve recepte na svom blogu, početkom meseca,tako bi ih imali sve na jednom mestu...Topli pozdrav, draga moja Kato.

      Избриши
  2. Ja sam ovog mjeseca preskočila igru a sada mi je baš žao.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Petra, šteta što si preskočila igricu, kolačić je vrlo interesantan...ali bez obzira što si preskočila igricu, kolač uvek možeš napraviti i kasnije.

      Избриши