недеља, 20. новембар 2016.

Hleb sa batatom / slatkim krompirom

Ovaj recept šaljem kao ulaznicu Gvozdeni, koja je domaćica za ovomesečnu igricu, "Ajme, koliko nas je" sa bloga " U mom loncu " i koji nam je zadala temu za ovaj mesec,slatki krompir / batat, koji vrlo često koristim u svojoj kuhinji...


Sastojci:
475 g brašna
100 g ispečenog, ohlađenog i pasiranog batata / slatkog kreompira
50 ml mnaslinovog ulja
1 puna kašičica soli
8 g suvog kvasca
1 kašičica meda
250 ml tople vode

Priprema:
Prosejati brašno, dodati so i ostaviti na stranu.
U toplu vodu dodati med i suvi kvasac, izmešati i ostaviti sa strane  da se kvasac podigne.
Batat ispeći ranije, može i veče pre, ostaviti da se ohladi.
U zdelicu dodati maslinovoi ulje i batat i pasirati viljuškom da se sjedini sve zajedno i ostaviti sa strane.

U vanglicu sipati brašno i so, dodati nadošli suvi kvasac i zamesiti testo ( ja ovo radim mikserom ) i kad se sava voda pokupila u brašno, dodati ulje i batat i umesiti testo.
Pobrašniti blago radnu površinu, istresti testi domesiti ga ručno, ako je potrebno, dodavati po vrlo malo brašna, i testo treba da bude na mekšoj strani i po malo lepljivi.
Oblikovati testo u kuglu, blago prem,azati sa malo ulja,vratiti u vanglicu,pokriti sa kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči. U zavisnosti od toplote u kuhinji treba oko sat do sat i po.

Naraslo testo istresti na radnu površinu io podeliti na pola, ako hoćete da imate manje hlebove ili napraviti jedan veći. 

Rastanjiti testo u pravougaonik, debljine oko 1cm i preklopiti testo na pola.Prstima zalepiti krajnje ivice i preklopiti još jednom testo i ponovo prstima zalepiti testo. Rukama oblikovati testo u rolat i staviti u pripremljen pleh  za hleb, koji ste prethodno podmazali sa hladnim puterom ili isprskali sprejom za pečenje. Ovako pripremljeno testo se može i zamrznuti. Umesto hleba, možete napraviti i male kravajčiće ( dinner rolls ) za burgere ili kao podlogu za pizzu.

Pokriti ponovo i ostaviti na toplom mestu da još jednom naraste.

Zagrejati rernu na 200°C i peći oko pola sata, ako je hleb pravljen od cele količine testa, možda će trebati i duže da se peče.
Hleb je gotov kad je rumen i odozdole i odizgore i kad je lagan za njegovu veličinu.


Mi smo ga jeli toplog, ja sa ajvarom, muž sa puterom.


Prijatno!!!!

Нема коментара:

Постави коментар