четвртак, 03. новембар 2016.

Pilav od divljeg pirinča i gljiva ( Wild rice and mushroom pilaf )

Juče smo bili kod prijatelja na slavi i svi vi znate kad idete na slavlja koliko ima hrane, mi smo bili na dva mesta i koliko god se trudili da ne jedemo puno, ne možeš svemu odoleti...danas smo na zdravopj i malo lakšoj hrani...


Sastojci:

200 g mešavine divljeg pirinča
15 g putera
100 g sočiva po izboru
500 g gljiva po izboru
5-6 čena belog luka
po ukusu so, biber i suvi začin ( Mrs Dash ili mediteranski mix )
1 kašičica italijanskog začina
1 puna kašika maslinovog ulja
sitno iseckan peršun
500 ml povrtnog temeljca
1 glavica crnog luka

Priprema:
U dublji, veći tiganj staviti kašiku putera i zagrejati, dodati sitno iseckan crni luk i malo soli i pržiti oko 5 minuta, dok luk ne omekša. Mešajte i pazite da vam luk ne izgori,treba da ostane svetle boje.
Dodati mešavinu divljeg pirinča, ili koji vi koristite ( ja koristim ovu vrstu ) i pržiti, zajedno sa lukom, oko 30 sekundim stalno mešajući.
Sipati 500 ml povrtnog temeljca ili vode ( ja sam koristila temeljac ) promešati.
Pustiti da provri, smanjiti temperaturu na minimum, poklopiti i kuvati tako 45 minuta. Na pola kuvanja, dodati očišćeno i oprano sočivo i kuvati zajedno sa pirinčem. ( ja sam koristila ovo sočivo )

Dok se pirinač kuva, pripremiti gljive.
Oprati ih ili obrisati vlažnim kuhinjskim papirom i iseći na deblje listiće, ako su velike, prvo ih presecite na pola pa onda na deblje listiće.
Beli luk oljuštite i iseći na četvrtine.
Na pleh staviti pek papir, preko staviti gljive i beli luk, preliti sa maslinovim uljem, pobiberiti, posuti sa suvim začinom koji koristite i suvim italijanskim začinom i sve izmešatiu.
Peći ih u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C dok ne porumene, u pola pečenja ih promešati.

Kad je pirinač i sočivo skuvano, rastresti viljuškom,dodati ispečene gljive, sitno iseckan peršun i probati da li je potrebno dodati so i biber i sve promešati.
Poslužiti odmah kao samostalno vege jelo ili kao prilog mesu ili ribi.


Нема коментара:

Постави коментар