уторак, 7. фебруар 2017.

KORHELYLEVES ----- Mađarska čorba sa dve vrste kupusa i rasola

Mađari kažu da je ovo najbolja čorba za mamurluk..mi nismo ništa pili,ali čorba nam je izuzetno prijala..možda će se dopasti i vama.


Sastojci:
750 g slatkog kupusa,750 g kiselog kupusa,2 kašičice masti,150 g krupnije sečene mesnate slanine,1 veća glavica sitnije sečenog crnog luka,1 mala sušena kolenica,pola kašičice kima,1 l vode,200 g sušene kobasice ( po mogućstvu mađarska ),3 do 4 čena sitno iseckanog belog luka,2 lista lovora,1 puna kašičica horgoške slatke paprike,1 puna kašika brašna,1 mala kašičica ljute horgoške paprike,rasol,po ukusu biber,kisela pavlaka, domaći hleb.

Priprema:
U veću šerpu staviti dve kašičice masti, ili ulja ( sa mašću je bolje i ja koristim pačju mast ) i dodati sečenu mesnatiju slaninu i pržiti, mešajući, dok slanina ne postane po malo staklasta, ali ne sme da porumeni, dodati sitnije isečen crni luk i pržiti na tihoj temperaturi dok luk ne omekša.


Za to vreme iseckati oba kupusa na tanje trakice.
Kobasicu iseći na manje parčiće a beli luk sitno iseckati.
Manju kolenicu oprati i staviti u šerpicu sa vodom, kad provri, vodu baciti i naliti sa drugom, čistom vodom i kuvati da omekša.
Vodu, u kojoj se kolenica kuvala ( ako nemate kolenicu može i neka dimljena šunka , nju ne morate da kuvate, samo je isecite na parčiće ) sačuvajte a meso od kolenice iseći na manje komade, kosku nemojte bacati, možete je staviti u kupus ili sačuvati sa još malo mesa i skuvati pasulj.

U šerpu, sa isprženim lukom i slaninom, dodati isečen kiseli kupus, i pržiti ali mešati.. Dodati slatki kupus, koji ste malo izgnječili sa vrlo malo soli, samo da malo omekša, dodati suvo meso, ( kolenicu ili šunku ) kim, kašičicu mlevene horgoške paprike, lovorov list, biber i naliti sa 1 l vode ( možete da koristite vodu u kojoj ste kuvali kolenicu ili običnu vodu ) i isto toliko rasola.
Kuvati oko desetak minuta.

U šerpicu staviti kašičicu masti ili ulja,zagrejati i dodati punu kašiku brašna i upržiti ali da vam brašno blago porumeni, skloniti sa ringle i dodati kašičicu mlevene ljute horgoške paprike ( ako ne volite da vam je jelo pikantno, koristiti običnu horgošku papriku.
Dodati 500 ml obične vode, sve dobro izmešati i naliti kupus sa tim.
Kuvati dok jelo skoro nije gotovo.
5 do 10 minuta pred kraj kuvanja, dodati isečenu kobasicu i sitno iseckan beli luk i dokuvati do kraja.
Poslužiti sa kiselom pavlakom ili bez nje, sa domaćim hlebom a uz ovo bi bila odlična i proja.


Prijatno!!!!

5 коментара:

  1. Zanimljivo da od tolikog kupusa koji je uvek u kuhinji, nikada ali nikada nisam ni posmislila da kombinujem slatki i kiseli. Obožavam kuvanje - nikad kraja idejama. Jako mi se sviđa ovo jelo

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kato, ni ja to još nikad nisam radila, slatki kupus obožavam, kiseli ne volim, ali ovako pripremljen mi je bio odličan i ubuduće ću ovako pripremati kiseli kupus. U pravu si, svaki put se otkrije nešto novo. Hvala ti na poseti.

      Избриши
  2. Jao jao, gde da nadjem rasol usred leta za ovaj divan recept i moje omiljeno povrće:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja bih ti rado poslala, kod nas je zima...pravi ovo kad dođe zima kod vas, ili ukiseli onaj brzo kiuseljen kupus u nekoj kanti.

      Избриши
  3. Draga Zorice,pravila sam "Madjarsku corbu"po Vasem receptu,i odlicna je,izostale su samo kobasice,jer ih nisam imala,inace smo bas odusevljeni i miz i ja :) Pozdrav :)

    ОдговориИзбриши