субота, 8. април 2017.

Apple pie bites

Jabuke jako volimo a volimo i peciva. Pre nekoliko dana gledam po netu recepte sa jabukama i naletim na ovaj recept, ali u tom receptu se koristi kupljeno testo, meni se nije išlo u prodavnicu po to testo ( koje baš nešto i ne volim ) te reših da sama umesim svoje testo.


Sastojci za testo: 400 g brašna za hleb,200 ml mleka,100 ml kondenzovanog mleka,50 g putera,60 g sos od jabuka,2 kašike šećera, prstohvat soli,1 + pola jaje,1 kesica suvog instant kvasca, ( 8 g ) 1 kašičica ekstrakta vanile,korica od limuna ili pomorandže
Sastojci za punjenje: 45 g otopljenog putera,50 g seckanih pekan ili običnih oraha,2 do 3 male jabuke,2 kašičice cimeta,50 g braon šećera

Priprema: Brašno prosejati, dodati prstohvat soli, instant kvasac i promešati. ( ako koristite kvasac koji nije instant, prvo ga razmutite u malo toplog mleka i malo šećera i ostaviti sa strane da se podigne )U šerpicu zagrejati mleko da bude mlako, dodati puter i mešati dok se otopi, dodati sos od jabuka, vanilu, limunovu koricu, kondenzovano mleko i šećer i sve dobro izmešati dok se šećer otopi.Posebno umutiti dva jajeta i ostaviti sa strane za 2 kašike a ostatak sipati u mleko i promešati sve zajednoSipati u brašno i zamesiti testo.Isipati na radnu površinu i mesiti testo dok ne dobijete glatko i elastično testo, koje će se po malo lepiti za ruke. Nemojte dodavati više brašna nego i dalje mesite testo dok brašno ne upije višak tečnosti.
** Ako nemate kondenzovano mleko, povećajte količinu mleka za 50 ml.
*** Ako je testo previše meko, onda dodavati po malo brašna dok ne dobijete glatko testo, koje se vrlo malo lepi za ruke. Meni nije bilo potrebno.
Oblikovati umešeno testo ( ja testo mesim mikserom, samo ga domesim na kraju rukama ) u loptu, blago premazati sa malo ulja,pokriti i ostaviti na toplom mestu da testo naraste.

Posuti radnu površinu sa malo brašna, isipati naraslo testo i blago premesiti. Podeliti testo na pola.
Jednu polovinu prekriti sa providnom folijom dok vi radite sa drugim delom testa. ( ja sam moje testo podelila na 3 dela, bilo mi je tako lakše da radim sa njim )Ako je potrebno, posuti radnu površinu sa malo brašna i rastanjiti testo da vam je oko .05cm debljine.Iseći testo na onoliko delova na koliko hoćete da su vam kiflice velike.U zdelicu otopiti puter, u drugu zdelicu izmešati cimet i braon šećer.( ja sam koristila prirodni šećer od šećerne trske )Jabuke oprati, raseći na pola i očistiti, iseći na kriškice. ( seći jednu po jednu jabuku da vam ne crne, ili ih poprskati limunovim sokom )Rasečeno testo premazati sa otopljenim puterom, posuti sa izmešanim cimetom i šećerom., posuti sa malo iseckanih pekan oraha ili običnih oraha ) ja sam slikala a tek sam kasnije posula sa seckanim pekan orasima ) i zaviti u kiflicu.Ređati na pleh, koji ste prekrili pek papirom. Tako isto uraditi i sa preostalim testom.Kad ste završili sa motanjem kiflica, pokriti pripremljeno testo i ostaviti da raste dvadesetak minuta.Uključiti rernu na 190°C da se greje.Kad se rerna zagrejala, premazati kiflice sa ostatkom umućenog jajeta u koje ste dodali malo mleka i peći ih oko 20 do 25 ninuta ili dok vam ne porumene.


Tople kifle premazati sa malo otopljenog putera i posuti sa ostatkom izmešanog šećera i cimeta.U originalnom receptu testo se nije premazivalo sa jejetom, već sa otopljenim puterom i posuto sa cimetom i šećerom, ja sam se bojala da mi to ne izgori prilikom pečenja jer ovo testo je drugačije od kupovnog testa i peče se samo desetak minuta ( drugi put ću probati da ga premažem sa puterom i pospem sa šećerom i cimetom, mada tu ne vidim neku ogromnu razliku u ukusu )


Prijatno!!!!

1 коментар: