четвртак, 27. април 2017.

Kek Kalıbında Börek Tarifi

Odlična gibanica na malo drugačiji način.,nama se dopala, možda će se dopasti i vama.



Sastojci za premaz:375 ml mleka ili jogurta,2 jaja,125 ml ulja,prstohvat soli,
Sastojci za prvi fil:300 g izmrvljen feta sir,100 g kopriva, spanaća, sremuša, peršuna...
Sastojci za drugi fil:300 g izrendane šargarepe,30 ml ulja,so i biber
i još: sesam,hladan puter

Priprema: Šargarepu izrendati i na malo ulja izdinstati da šargarepa omekša. Posoliti i pobiberiti po ukusu, izmešati i ostaviti sa strane da se fil ohladi.

Feta sir, ili koji već koristite za pite, izmrviti i dodati zeleniš po vašem izboru. Ako koristite koprive ili spanać, prethodno kratko blanširati, dobro iscediti, sitno iseckati i izmešati sa sirom. Po želji možete staviti i više od 100 g.Izmešati i ostaviti na stranu.

U zdelu sipati ulje, dva jaja i mleko ili jogurt. ( kod mene je pola mleko pola kefir ) i sve dobro umutiti viljuškom.

Kalup za kuglof dobro premazati sa hladnim puterom ( vodite računa da je dobro podmazan kalup, u suprotnom, kore će se zalepiti za kalup i imaćete problem da izvadite pitu / gibanicu.Posuti sa sesamovim semenkama svuda po kalupu.

Ja sam koristila originalne turske kore i u njihovom pakovanju su 3 ogromne kore, meni je bilo sasvim dovoljno za ovu gibanicu.Turske kore, koje ja kupujem ovde su malo suvlje i meni je trebalo malo više tečnosti nego što piše u receptu.Prvu koru, premazati sa nekoliko kašika tečnost ii staviti je preko kalupa, ušuškati koru da pokrije ceo kalup i dno i da ostanu krajevi da vise preko kalupa.Preostale dve kore ili preostale kore, koje vi imate, iskidati na osrednje komade, podelite na 4 jednake gomilice, i svaki komad potopiti u telnost, ocediti i staviti prvi deo na dno, preko one velike kore, sipati preko tih kora polovinu mase od sira i zeleniša, po vašem izboru, preko staviti drugi deo kora, koje ste umočili i ocedili od tečnosti, preko sipati fil od šargarepe, preko staviti treći deo kora, koje prethodno umočite u tečnost i ocedite i sipati drugi deo fila od sira.Završiti sa zadnjim delom kora, i ivice od kora, koje vise preko kalupa preklopiti preko kora i ako vam je ostalo malo tečnosti od fila,preliti preko preklopljenih kora.Zagrejati rernu na 180°C, staviti gibanicu / pitu da se peće i smanjiti temperaturu na 160°C i peći dok vam lepo ne porumeni, oko 50 do 60 minuta.Kad se ispeklo, izvaditi iz rerne i ostaviti 5 minuta da se prohladi, okrenuti naopako, ako ste dobro podmazali kalup, ona treba sama da ispadne.Iseći i poslužiti sa kiselim mlekom, jogurtom, kefirom...

Na ovaj način se može praviti i sa mlevenim mesom,prazilukom i pirinčem, šampinjonima, krompirom..ma šta vam padne na pamet..


Prijatno!!!


4 коментара:

  1. Zorice,baš je interesantana ova gibanica ,slagane kore u kalupu za kuglof.Lepo izgleda!Divno! :)

    ОдговориИзбриши
  2. Postovanje Zorice
    Recept je odlican, samo sam htela da vas pitam gde da nadjem takve kore? Trazila sam u Torontu i Misisagi ali nisam nigde videla ovakve okrugle, izgledaju mi bas dobro. Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Biljana. Ovakve kore se obično prodaju po turskim prodavnicama i koliko poznajem Mississaugu, mislim da nema ni jedna turska prodavnica..ako ideš na Orfus Rd ( kod Yorkdalle plaze ) ima turska prodavnica gde je Fabricland ( na početku sa Dufferin Str strane ) i jedno 150 m od skretanja u Orfus Rd sa leve strane je ulaz u jedan deo, skreni tu i vozi stotinak m i videćeš prodavnicu sa desne strane,koja se zove Marche Istanbul e tu ćeš naći ove kore..ima ih u pozadini prodavnice u njihovim frižiderimna..evo ti tačna adresa 3220 Dufferin St #10a, North York, ON M6A 2T3...javi se ako ti je potrebno još informacija.
      Ja lično mnogo više volim naše kore, ove njihove su po malo suve, zato obavezno ih treba premazivati.
      Topli pozdrav.

      Избриши