недеља, 30. април 2017.

Pirinač sa šargarepom

"Rizoto" na indijski način Za vas, koji postite ili vegeterijance, odličan ručak a može da vam bude i dobar prilog uz pečeno meso.


Sastojci: 200 g kočanaskog pirinča ili arborio,600 ml povrtnog temeljca ili vode,500 do 600 g izrendane šargarepe, ( oko 4 veće šargarepe )2 manje glavice sitno iseckanog crnog luka,1 kašičica ljutog karija ili kog imate,po ukusu biber i so,suvi začin za jela,seckani peršun

Priprema; Očistiti pirinač i isprati kratko pod mlazom hladne vode.U šerpicu sipati 600 ml vode ili povrtnog temeljca, pola kašičice soli i dodajte pirinač. Kuvati ga dok ne omekša, ali da se ne raspada.Ocediti ga i preliti sa mlazom hladne vode i ostaviti da se cedi dok vi ne pripremite šargarepu.



U veliki tiganj sipajte maslinovo ulje i dodajte sitno iseckan crni luk, dodajte pola kašičice karija i pržite sve zajedno dok luk ne omekša.Za to vreme očistiti šargarepu i izrendajte je.Dodati omekšalom luku i dinstajte dok šargarepa ne omekša. Posoliti, pobiberiti, dodati suvi začin i ostatak karija ( naš kari začin nije ljut, ja sam dodala i vrlo malo ljute mlevene paprike ) i sve dobro izmešajte.Na kraju dodati pirinač i sve dobro izmešajte.Probati da li je šta potrebno od začina.Sipati, posuti sa sitno iseckanim peršunom i poslužiti uz čašu belog vina.Nama je ovo bio lagani ručak bez mesa a vi možete dodati meso po izboru.Umesto običnog pirinča možete koristiti integralni pirinač, ječam, heljdu ili šta već volite.


Prijatno!!!


4 коментара:

  1. Odlično, i meni bi bio ručak, mnogo volim povrće i začine :)

    ОдговориИзбриши
  2. Divna kombinacija, i mi jako volimo ova jela , mi mislim devojče i ja, muški smatra to više prilogom:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Joj Dubravka, koliko nas ima različitih, moj muž ovo bi mogao da jede bez mesa, jer pirinač mnogo voli...ali svako što voli, neka izvoli. Pozdrav za devojče i tebe a poljubac i zagrljaj za Nikolicu

      Избриши