понедељак, 3. април 2017.

Nişastalı pastane poğaçası

Turska peciva su izuzetno dobra i jedna od najboljih..pravila sam mnoga njihova peciva,prvi put pravim sa dodatkom skrobnog brašna i ako mi verujete na reč, nismo mogli da se zaustavimo, ja i nekako se zaustavih, ali muž nikako... Malo sam recept promenila, ali ako se pravi i sa originalnim receptom, biće odlične.


Sastojci: 650 do 675 g brašna,125 g gustina / skrobnog brašna,2 jaja,150 ml ulja,400 ml kefira ili jogurta,2 kašičice soli,1 kašičica šećera,12 g suvog ili 30 g svežeg kvasca
i još:300 g feta sir,3 do 4 kašike sitnije sečenog peršuna,semenke po izboru; curoket, susam, lanene semenke,100 g omekšalog putera

Priprema: Brašno, so i skrobno brašno izmešati i prosejati u vanglicu. ( ostaviti oko 50 g brašna sa strane od ukupne količine, trebaće za doradu testa, a možda i ne, u zavisnosti od brašna koje koristite )
U malo tople vode ( 50 ml ) ( u sastojcima vode nema, jer ja koristim suvi kvasac koji ne mora da se aktivira posebno, već taj kvasac direktno stavljam u brašno ) dodati šećer i kvasac, promešati i ostaviti sa strane.Dva jaja blago umutiti pa oduzeti nekoliko punih kašika za premazivanje.

U prosejano brašno napraviti udubljenje u sredinu i tu sipati kefir, umućena jaja, ulje i aktivirani kvasac i početi da mesite dok ne dobijete meko i glatko testo,koje se ne lepi za ruke. Ja moje testo mesim mikserom i obično isipam na radnu površinu i tu ga domesim, koliko mi je potrebno.Oblikovati ga u loptu, premazati sa malo ulja, vratiti nazad u vanglicu, pokriti i ostaviti na toplom mestu da se testo podigne. Moje testo je stajalo oko 1 i po sat i napunilo je vanglicu.

Dok testo raste pripremiti nadev. Može da se koristi feta sir, ja sam koristila rikotu, malo sam je posolila i dodala peršun, koji sam oprala, osušila i sitnije iseckala. Pošto sada imate mladih kopriva, umesto peršuna možete da koristite i njih, ali ih prethodno operite,blanširajte i dobro ocedite, pa tek onda sitnije iseckati i pomešati sa sirom.Ostaviti fil na stranu.

Naraslo testo isipati na radnu površinu i podeliti na 8 jednakih loptica.,pokriti ih i ostaviti na stranu.Prvo rastanjiti 4 loptice u veličini plitkog tanjira a preostale neka stoje pokrivene dok vi radite sa ovim testomTri rastanjene jufke premazati sa omekšalim puterom ( pazite da imate dovoljno za 6 jufkica ) i stavljati jednu na drugu, zadnju jufkicu ne premazujemo i sa njom završiti ređanje. Staviti tako pripremljene jufkice u frižider, dok vi radite sa drugim delom testa.Kad ste završili sa drugim delom testa, izvaditi one jufkice iz frižidera a ove druge stavite u frižider.Sad počinjemo sa valjanjem testa. Pomažite se sa brašnom ili skrobnim brašnom / gustinom i rastanjite testo u što veći krug, da vam bude oko 0.5cm debljine.


Rastanjeno testo iseći na onoliko komada na koliko hođete da su vam velike kifle, kod mene je to na 16 delova.Staviti po punu kašičicu fila i zaviti u kiflu, tako što ćete prilikom motanja da vučete onaj donji deo nasuprot od vas, da imate što više namotaja..ja ih volim tako, jer mi se onda bolje listaju.


Zavijene kifle stavljati na pleh ( trebaće vam dva pleha jer kifle dosta narastu prilikom pečenja ) i pokrite ih providnom folijom i ostavite da rastu dok vi spremate drugi deo testa.Isto tako uraditi i sa njim.Kifle možete da obikujete kako god vi volite.U originalnom receptu su motane ovako, ali pošto sam ja pravila da je kao lisnato testo, motala sam ih na ovaj način.Kad ste završili sa motanjem i drugog dela testa, otkrite one prve a pokrite ove druge sa providnom folijom.U jaje, koje ste odvojili na početku,dodati kašiku mleka i vrlo malo ulja, umutiti zajedno i premazati prve kiflice, posuti sa semenkama po vašem izboru.Staviti pleh sa kiflicama u hladnu rernu i uključiti na 190°C i peći ih oko 20 do 25 minuta ili dok vam lepo ne porumene.Pečene kifle izvaditi iz rerne a staviti onaj drugi pleh sa kiflama, koje ste takođe premazali sa umućenim jajetom i posuli semenkama po vašem izboru.


Ja sam jedan pleh pekla u hladnu rernu, drugi u toplu i meni su kifle podjednako dobre.


Prijatno!!!

8 коментара:

  1. Hvala Divna. Da, u Turskoj sew mnoge pite i peciva prave sa mešavinom sira i peršuna i meni se jako sviđa ta kombinacija. Hvala na poseti i topli pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  2. Divno se listaju, slaba sam na ovakve receptice.:))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pecivu teško da mogu da odolim, kad ga ne bih mesila , bila bih ko da mi nešto fali...Hvala tebi, draga moja Lana.

      Избриши
  3. Savršene su! Još ću dobiti volju da ih radim, usprkos dizanju! Može li se tijesto napraviti večer prije, pa ostaviti u frižideru? Možda si isprobala. Za mene su takve varijante.:))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Evo ovako, puno puta testo ostavim u frižider da raste pa ga tek sledećeg dana pripremim, ovo testo nisam isprobala a ti, ako isprobaš, molim te, javi nam rezultate. Hvala ti puno i pozdrav.

      Избриши
  4. Predivne kiflice, Zoko! Moraću da ih isprobam, mnogo mi se sviđaju!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Verice i nama su sejako dopale i mogu da ti kažem da su i sledećeg dana odlične. Hvala na poseti.

      Избриши