недеља, 16. април 2017.

Hristos Vaskrse ---- Vaistinu Vaskrse!!!! Happy Easter!!!


Svim mojim čitaocima, koji slave Uskrs, najveći hrišćanski praznik, želim srećan Uskrs,

 Hristos Vaskrse---- Vaistinu Vaskrse!!!!

Happy Easter to all of you !!!!" Za ovaj praznik vezani su lepi običaji u celom hrišćanskom svetu, pa i kod nas. Najprepoznatljiviji je običaj darivanja farbanim jajima. Jaje je simbol obnavljanja prirode i života, vaskršnje crveno jaje znači radost i za one koji ga daju i za one koji ga primaju. Jaja se, po ustaljenoj tradiciji, boje na Veliki petak
.
Tucanje jajima
Na stolu je ukrašena činija sa ofarbanim jajima koje gosti i domaćini između sebe tucaju. Pobednik je onaj čije jaje ostane celo, i na kraju ga razbija sebi o čelo uz reči: “Hristos vaskrse!”, a ostali mu odgovaraju: “Vaistinu vaskrse!”
Na Vaskrs se prvo jedu kuvana vaskršnja jaje, pa tek onda ostalo jelo. Ako tog dana gost dođe u kuću, prvo se daruje farbanim jajetom, pa se onda poslužuje ostalom hranom i pićem.

Pobusani ponedeljak
Prvi ponedeljak posle Vaskrsa zove se Pobusani ponedeljak. Tog dana treba pobusati grobove umrlih srodnika busenjem sa zelenom travom. U nekim krajevima, ovaj dan se obeležava kao i zadušnice.
Naime, izlazi se na groblja, pale se sveće, uređuju grobovi... Taj dan se iznose farbana vaskršnja jaja na grob i potom se dele sirotinji. U tom smislu, Pobusani ponedeljak je dan posvećen mrtvima.

5 коментара:

  1. Draga Zorice zelim vam sretan I blagoslovljen Uskrs, da ga provedete u zdravlju, veselju I sreci!

    ОдговориИзбриши
  2. Vaistinu Voskrese! I ove godine mislim da ste najlepše uradili uskršnja jaja! :)

    ОдговориИзбриши
  3. Svima vam hvala, ali ove godine smo proveli bez farbanih jaja, odmor nam je bio preko potreban... Do skorog vđenja.

    ОдговориИзбриши