недеља, 09. април 2017.

Monte Cristo Casserole

Ako volite tople sendviče, volećete i ovaj casserole. Ideju sam videla na FB ali sam zaboravila da sačuvam i kad je došlo vreme da napravim, nisam mogla da nađem nigde taj video klip niti sam znala ko ga je podelio...nešto sam radila po sećanju, nešto po svom i ispade ovaj divni ručak..


Sastojci: 1 vekna hleba za sendviče,2 kašike senfa po vašem izboru,oko 200 g mešavina izrendanog italijanskog sira,350 g kuvane ili pečene piletine a može i pileće suhomesnata šunka,12 parčića tanko isečen provolone sir,3- 4 struka mladog luka,3 jaja, malo soli i bibera,100 ml pavlake za kuvanje / mleka
i još: 1 jaje,50 ml pavlake / mleka,50 g kisele pavlake

Priprema: Umutti 3 jaja sa pavlakom ili mlekom i dodati vrlo malo soli i bibera.Hleb iseći na parčiće oko 1cm debljine i odstraniti koricu ( ako nećete da je odstranjujete, ne morate, ali će bolje da se slože jedno do drugog bez korice )Ja sam koristila ovu vrstu hleba, koji sam kupila u prodavnici i taj hleb je 24cm X 10cm i ima ovakvih 5 komada u pakovanju a vi, možete da koristite običan hleb, koji imate.
Mali pekač, veličine 24cm X10cm ili sličnih veličina podmazati sa puterom i ostaviti na stranuPrvo parče hleba, ili parčiće umočiti u umućena jaja samo donju stranu i staviti tu umočenu stranu na dno, a gornju stranu premazati sa 1 kašikom senfa, preko posuti sa izrendanim sirom, posuti sa iseckanim mesom po vašem izboru ( ja sam koristila dimljenu ćureću šunkicu, koju sam isekla na sitne komadiće ) i prekriti sa provolone sirom.Drugi red ćete umakati ovlaž svako parče hleba u mešavinu od jaja i pavlake, posuti sa rendanim sirom, seckanom šunkom, posuti sa malo iseckanog mladog luka i prekriti sa provolone sira.Tako ćete raditi dok imate materijala. Ja sam imala dovoljno da napunim ovaj manji kalup.Zadnje parče umočiti samo donju stranu u mešavinu jaja i pavlake / mleka i tu zamoćenu stranu okrenuti prema siru.Umutiti jedno jaje sa pavlakom / mlekom i polako sipati odozgore preko hleba da se hleb natopi, višak će procuriti dole u kalup.Posuti sa malo izrendanog sira i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 165°C oko 55 do 60 minuta ili dok vam lepo ne porumeni.


Drugio način, na koji se ovaj casserole može napraviti je i ovaj.Podmazati pravougaoni pekač, veličine 22cm X 34cm i staviti parčiće hleba da prekrije dno a gornju stranu hleba premazati sa malo senfa, posuti sa izrendanim sirom, posuti sa iseckanom šunkicom po vašemn izboru, posuti sa iseckanim mladim lukom i prekriti sa listićima provolene sira, sad svako parče hleba premazati sa malo senfa i tu premazanu stranu staviti na sir i tako uraditi dok ne prekrijete sav nadev.Umutiti sva 4 jaja odjednom, dodati 500 ml punomasnog mleka, blago posoliti i pobiberiti i preliti preko hleba.Ostaviti preko noći u frižider da hleb upije svo mleko i sledećeg dana peći u prethodno zagrejanoj rerni na 190°C oko 45 minuta.Izvaditi iz rerne posuti preko sa malo izrendanog sira i vratiti nazad samo da se sir otopi.Ako pravite na ovaj način, isečeni parčići će biti vrlo tanki, zato sam ja pravila u manjem plehu, da bi mi parčići bili višlji i bogatiji sa nadevom.


Pečeno izvaditi i kratko ohladiti, preći nožem okolo ivica i okrenuti na dasaku za sečenje.Iseći na komade i poslužiti sa salatom po vašem izboru.Kod nas je bila salata od rikule ili rukole ( ne znam tačno kako se kaže na srpskom / hrvatskom ) sa malim cherry paradajzima.


Prijatno!!!


4 коментара:

  1. Dobro i ukusno,a nadam se da cu i taj recept isprobati.

    ОдговориИзбриши
  2. This casserole looks so delicious that I must try it.

    VV @ifoodblogger.com

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Thank you Victor and I hope that you will like it..also, thank you for visiting my blog. With regards.

      Избриши