среда, 5. април 2017.

Rustični kolač od jabuka

Danas još jedan kolač sa jabukama, na malo drugačiji način. Našem prijatelju je danas bio rođendan i mi smo bili pozvani na ručak, ja sam obećala da donesem kolač, izbor je pao na ovaj kolač.. Pošto je bilo i drugih kolača, mi smo dobili i malo da ponesemo kući, tako da sam uspela da uslikam i presek.


Sastojci: 100 g brašna,50 g pšeničnog griza,6 g praška za pecivo,3 g sode bikarbone,75 g šećera,1 kesica vanilinog šećera sa limunom,2 jaja,80 g kisele pavlake,80 g pirea od jabuka,15 ml ili 1 kašika maslinovog ulja,3-4 kapi ekstrakt limuna,prstohvat soli,350 g jabuka,30 g braon šećera,25 g putera isečenog na kockice,1 kašičica cimeta

Priprema: U jednu zdelu staviti brašno, pšenični griz, prstohvat soli, prašak za pecivo i sodu bikarbonu i sve dobro izmešati.U drugu zdelu staviti šećer i vanilin šećer sa ukusom limuna i izmešati.
**U slučaju da nemate ovaj vanilin šećer sa liumunom, onda koristite koricu od 1 limuna i 1 kašičicu vanilinog ekstrakta.

U treću sdelicu staviti kiselu pavlaku, sos od jabuka, maslinovo ulje i kapi limunovog ekstrakta i izmešajte.
** Ako nemate sos od jabuka, onda povećajte količinu kisele pavlake na 100 g i na 3 kašike / 45 ml maslinovog ulja.

Jabuke oljuštiti, kod mene su to bile 5 vrlo sitne jabuke , royal gala, iseći na pola i očistiti.3 i po jabuke iseći na manje kockice a 1 i po jabuku na tanje listiće.

U veću zdelu, umutiti dva jaja i dodati iz nekoliko puta šećer, izmešan sa vanilinim šećerom i kad dobijete gustu i svetlu masu, dodati mešavinu od kisele pavlake i sosa od jabuka.Umutitui da se sve sjedini.Odložiti mikesr i iz dva puta dodati brašno sa grizom i izmešati sa žicom.U masu dodati kockice isečenih jabuka i spatulom sve izmešati.Kalup za tortu, prečnika 20 cm podmazati stranice i dno sa malo hladnog putera, posuti blago sa brašnom i istresti višak.Ja prskam sprejom PAM za pečenje.Sipati masu, poravnjati i odozgore poređati jabuke isečene na listiće.Posuti sa braon šećerom i cimetom, iseći puter na male sitne kockice i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C, oko 50 do 60 minuta ili, dok vam čačkalica ne bude čista kad zabodete u sredinu kolača.


Ispečen kolač kraktko ohladiti u kalupu, otvoriti stranice i vrlo pažljivo odvojiti kolač od dna ( pomozite se sa spatulom ) preneti na žicu i ohladiti.Hladan kolač posuti prah šećerom, preneti na tacnu i poslužiti uz kafu ili čaj.Kolač je izuzetno sočan i mek.Ideja za kolač je odavde, ali sam kolač prilagodila nama i nešto izmenila po svom.


Prijatno!!!

7 коментара:

  1. Odličan, i ja sam planirala da ga napravim sa dunjom.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da znaš da ti zavidim na tim dunjama..ovde ih slabo ima i kad ih ima skupe su ko suvo zlato.

      Избриши
  2. Kolači s jabukama su odlični, ne znam nijedan koji nije ukusan, ali tvoj svetski izgleda, ruža se odlično uklopila :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala tebi, draga moja puno...kod nas to najbolje prolazi i nema onog ko ne voli kolače sa jabukama.

      Избриши
  3. Mnogo mi se dopada, izgleda baš soćno. Imam sve sastojke i pravim ga! Recept nću pozajmiti:)

    ОдговориИзбриши
  4. Ovaj me mami opasno samo danađem malo vremena

    ОдговориИзбриши