четвртак, 11. мај 2017.

Kolač sa tri vrste mleka (Tres leches cake )

Ovaj kolač sam prvi put jela pre nekih 7 godina kod moje pastorke Jelene i znam da sam se oduševila sa njim. Recept sam dobila, napisala ga na Coolinarici i od tada sam potpuno zaboravila na njega, do pre neki dan, dok nisam videla slike nekih članica na Coolinarici, ovog istog kolača, u njihovoj verziji.
Juče smo slavili rođendan mom mužu i našu godišnjicu braka, imali smo prijatelje na ručku i htela sam da im pripremim nešto što ranije nisu probali i izbor je pao na ovaj kolač, jer niko od nas osmoro, nije ljubitelj torti...Kolač smo jeli sa uživanjem a ono što je ostalo, podelili smo.


Sastojci: 255 g brašna,prstohvat soli,1 kesica praška za pecivo,50 g šećera, ( za belanca )125 g šećera,
1 kesica vanilinog šećera ili 1 kašičica vanilinog ekstrakta,6 jaja,125 ml punomasnog mleka,
Preliv od 3 vrste mleka:350 evoparated mleko,300 g slatko kondezovano mleko,125 ml punomasnog mleka,50 ml ruma
i još:500 ml slatke pavlake,kakao ili izrendana čokolada,jagode, maline, borovnice

Priprema: Odvojiti belanca od žumanaca dok su još hladna ( lakše se odvajaju hladna nego kad su sobne temperature )U jednu zdelu staviti brašno, so i prašak za pecivo i sve izmešati zajedno. Ostaviti na stranu.U drugu zdelu sipati šećer i vanilin šećer, izmešati i ostaviti sa strane.U malu zdelicu sipati 50 g šećera i ostaviti na stranu

Umutiti žumanca sa šećerom i vanilom dok ne dobijete svetlu i gustu masuDodati polovinu brašna i sjediniti sa žicom za mućenje,dodati 125 ml mleka i umututu žicim sve zajedno i onda dodati i ostatak brašna i sjediniti sa masom.,dobićete veoma gustu masu. Ostaviti na stranu za momenat.

Umutiti belanca u mek šne, dodati onih 50 g šećera i umutiti sve zajedno u gustu masu.Dodati umućena belanca masi od žumanaca i sjediniti sve zajedno.Kalup, veličine 23cm X 32cm podmazati blago sa hladnim puterom i posuti blago sa brašnom, ili isprskati sprejom za pečenje i sipati pripremljeno testo za biskvit.

Peći, u prethodno zagrejanoj rerni na 185°C 20 minuta ili dok vam kolač blago ne porumeni.Probati žicom u sredini kolača da li je kolač pečen.Izvaditi kolač iz rerne i ostaviti da se hladi desetak minuta.

Dok se kolač hladi pripremiti preliv od tri vrste mleka umutiti sve zajedno sa žicom i dodati 50 ml ruma ( ne mora, ali ima bolji ukus sa rumom )Kada se kolač prohladio, izbosti viljuškom svuda po kolaču.Kutlačom, polako sipati mleko svuda ( kao kad zalivate baklavu ) i ostaviti da se ohladi još pola sata.


*** Umesto kondenzovanog mleka može se staviti dulche de leche i dobićete kolač sa ukusom karamele ***

Pred služenje, umutiti slatku pavlaku, premazati preko kolača, posuti sa kakaom ili izrendanom čokoladom.Iseći na parčiće i poslužiti tako kako jeste ili sa svežim sezonskim voćem ( jagode, borovnice, maline )


Kolač je taman sočan koliko treba da bude, ali, ako hoćete da ima više mleka, onda stavite više tečnih sastojaka.Moj kolač je stajao celu noć u frižideru i plus skoro ceo dan, i bio je odličan.


Prijatno!!!!


Moje omiljene ruže, poklon mog muža za godišnjicu. Mi smo odavno prestali da kupujemo poklone jedno drugom za rođendane i godišnjice, jer zaista nema to što bi mi poželeli. Kupujemo ono što nam treba i šta volimo, kad poželimo a najveći pokloni su da smo zdravi i da smo zajedno.

6 коментара:

  1. Čestitam godišnjicu braka :))) Simbolika žute boje je u tesnoj vezi sa suncem, pa je žuta ruža "na radost" i raspoloženje :)

    Kolač tako dobro izgleda na slikama - kao da je nacrtan :)

    ОдговориИзбриши
  2. Анониман11. мај 2017. 16:43

    Kolač je divan i mi gapravimo kad nam se jede nešto kremasto :) Čestitke draga za godišnjicu. Ruže su prelepe!

    ОдговориИзбриши
  3. Srecna godisnjica braka Ruze su prelepe a kolac izgleda super kao i sve ostalo tvoje a i mi ga volimo u kuci samo bi trebala malo cesce da ga pravim!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Od srca ti hvala Jadranka,ovaj kolač je divan i zaista šteta što ga ne pravimo češće.

      Избриши