субота, 22. јул 2017.

Pohovana piletina iz rerne

Sa ukusom limuna, parmezana i belog luka. Ako nemate puno vremena a volite pohovanu piletinu, ovo vam je idealno za ručak... U mojim receptima već postoji pohovana piletina iz rerne, ali je na drugačiji način...


Sastojci: 4 komada pilećih grudi,1 jaje,2 do 3 čena sitno iseckanog belog luka,1 puna kašika peršuna + za posluživanje,sok od 1 manjeg limuna,po ukusu so i biber,50 g sitno izrendanog parmezana,50 g hlebnih mrvica

Priprema: Pileće grudi ( može i odkoštani zabatak ) oprati, očistiti od viška masnoće i po želji, možete ih raseći na pola a i ne morate. Osušiti kuhinjskim papirom.Tučkom za meso istući malo meso.

U zdelu umutiti jedno veće jaje, dodati sitno iseckan beli luk i peršun,sok od jednog manjeg limuna, so i biber i sjediniti sve zajedno.Piletinu staviti u tu masu, pokriti i ostaviti da odstoji u frižideru bar sat vremena, da se ukusi sjedine sa piletinom.

U drugi, plići tanjir, izmešati parmezan sir sa hlebnim mrvicama i ostaviti sa strane.Pleh premazati sa malo ulja ili isprskati sprejom za pečenje.Svako parče mesa uvaljati u masu od mrvica i rukama malo utapkati svuda po mesu.Stavljati na isprskan pleh.
Uključiti rernu na 200°C i kad se dobro zagrejala,staviti piletinu da se peče.
Ako ste grudi rasekli na pola, peći oko 10 minuta, a ako su komadi celi, onda 15 minuta.

Izvaditi iz rerne, okrenuti meso i preliti sa ostatkom marinade od jajeta i belog luka. Vratiti u rernu i peći ispod gornjeg grejača, na donju rešetku,još desetak minuta ili dok vam piletina lepo ne porumeni.

Pečenu piletinu posuti sa sitno iseckanim peršunom i poslužiti toplo, sa prilogom po vašoj želji. ( pečeni krompir, dinstana mlada boranija, kuvani pirinač sa povrćem )



Posluživanje:
Ja sam uz ovako pripremljenu piletinu poslužila kuvani basmati pirinač sa povrćem.

U šerpu sipati malo maslinovog ulja i zagrejati. Očistiti 250 g šampinjona i iseći ih na malo deblje šnite, dodati u zagrejano ulje i pržiti ih dok malo ne porumene, dodati 2 čena sitno iseckanog belog luka i pržiti samo dok ne počne da miriše, mešajte da vam ne izgori.

Dodati 200 g basmati pirinač ( ili bilo koji pirinač dugog zrna ) i pržiti vrlo kratko. Naliti sa pilećim temeljcem, ako imate šafran, možete dodati i prstohvat šafrana, posoliti i pobiberiti po ukusu i pustiti da provri. Kad je provrelo, smanjiti temperaturu i kuvati poluotklopljeno dok se pirinač ne skuva.

Nekoliko minuta pre nego što ćete da isključite ringlu, dodati jednu glavicu brokolija, koju ste iskidali na vrlo sitne cvetiće, promešati, poklopiti i ostaviti da se brokoli "skuva" u pari. Neće biti potpuno skuvan, već će biti krckav i odličan za jelo i imaće lepu zelenu boju.

Prijatno!!!!




2 коментара:

  1. Divan post, recept, o fotografijama i da ne pricam 😍😍 Zdraviji nacin pohovane piletine,obavezno cu probati. 👍

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno, draga moja Sanela i nadam se da će ti se dopasti. Topli pozdrav.

      Избриши