среда, 16. мај 2018.

Domaće pecivo ( kifle )

Koje možete da punite slatkim ili slanim punjenjem...ja ne pamtim kada sam kupila hrenovke ( znam sve šta ne valja, ali jednom u godinu ili dve ništa mi neće biti ) i ovog puta ih kupih samo radi ovih kifli..


Sastojci:  500 g brašna + - 50 g za doradu testa, 125 ml toplog mleka, 20 g svežag ili 7 g suvog kvasca, 1 kašičica šećera, 125 ml jogurta, 1 kašičica soli, 1 1/2 jajeta
i još: pola jajeta, semenke po uzboru, 4 veće hrenovke, senfa

Priprema: U vanglicu prosejati brašno.
Ako pravite slane kifle dodajte kašičicu soli a ako ih pravite sa slatkim punjenjem dodajte 80 g šećera i samo prstohvat soli i izmešajte sve zajedno.
U toplo mleko rastopiti kvasac i dodati kašičicu šećera, promešati i ostaviti na stranu da se kvasac podigne.

U brašno sipajte jogurt. Umutiti dva jajeta sa viljuškom, pa sipati tri četvrtine količine a jednu četvrtinu ostaviti jer ćete sa tim da premažete pecivo pre pečenja.
Dodati podignuti kvasac i zamesite testo.
Isipajte na blago pobrašnjenoj radnoj površini, ako je potrebno i umesite testo koje treba da bude meko i elastično.
Oblikovati u kuglu, blago premazati sa malo ulja i vratiti nazad u vanglicu i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči.

Naraslo testo isipati na radnu površinu i podeliti na pola.Svaku polovinu rastanjiti na pravougaonik, debljine oko pola cm.
Raseći testo na pola po dužini a onda na još 4 manja pravougaonika.
Donji deo raseći na trakice a gornji deo ostavite u komadu.

Ako ih pravite sa hrenovkama, onda staviti vrlo malo senfa na gornji deo, svaku hrenovku preseći na pola i tu polovinu staviti preko senfa.
Ako punite sa džemom, nutelom ili kremom po vašem izboru onda staviti na gornji deo,preklopiti, pritisnuti sa strane da se testo zalepi i zaviti u rolnicu.
Isečeni krajevi neka vam budu sa donje strane peciva, jer ako vam pecivo ne leži na isečene krajeve,oni će se podići tokom pečenja.
Sad tako isto uraditi i sa drugim delom testa.
Staviti svo pecivo na pleh, ali ostavite razmaka između njih jer će tokom pečenja još testo da naraste.
Pokriti sa providnom folijom i ostaviti da pecivo naraste još sat vremena.

Zagrejati rernu na 180°C 
Narasle kifle nežno premazati sa ostatkom umućenog jajeta u koje možete dodati nekoliko kapi mleka ili vode,posuti sa semenkama po vašem izboru i peći ih oko 20 minuta ili dok vam lepo ne porumene.
Pečene kifle izvaditi iz rerne, pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti ih da se prohlade ( na taj način će vam biti još mekše )
Poslužiti ih za doručak ili užinu uz dodatak senfa i kečapa.


Prijatno!!!


2 коментара:

  1. Bome ni ja se ne sjećam kada sam ih zadji puta jela a bome ni kupila. Ali kiflice genijalno izgledaju.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja ih kupim jednom u nekoliko godina i to obično zbog ovakvih peciva, jer jedino ih tako i volim.Ovde ima raznih tih hot dogs / viršle, ali to nije po mom ukusu i nikad ih i ne kupujem,ove su na evropski način i to su jedine koje kupim ali kad ih kupim pakovanje je od kg i treba to pojesti...Hvala ti puno.

      Избриши