четвртак, 24. мај 2018.

Punjeni domaći hleb

Jelo mi se nešto "testasto" sa mesom, mislila sam prvo da pravim burek, ali nisam imala kore, a razvlačenje, e to mi se nije dalo..ovo mi je bilo brže.



Sastojci za fil od mesa: 300 g mešanog mesa po vašem izboru, 300 g šampinjona, 1 glavica sitno iseckanog crnog luka, po ukusu; so, biber, italijanski začin, suvi začin, ulje za dinstanje, 1 do 2 kašike sitno seckanog peršuna, 100 g izrendanih lako topljivih sireva, 2 do 3 pune kašike panko mrvice
Sastojci za hleb: 500 g sve namenskog brašna + 50 g za doradu testa, 150 ml toplog mleka, 20 g svežeg ili 7 g suvog kvasca, 1 kašičica šećera ili meda, 1 puna kašičica soli, 100 ml kisele vode, 1 kašičica jabukovog sirćeta, 2 jajeta - pola od 1 jajeta za premazivanje testa, 50 ml ulja, po ukusu semenke

Priprema:  U vanglicu prosejati svo brašno i odvaditi u posebnu zdelicu kašiku dve, trebaće vam za doradu testa. ( možda će nekom trebati više brašna, meni je bilo dovoljno oko 550 g )
Rastopiti kvasac u toplo mleko, dodati kašičicu šećera ili meda, izmešati i ostaviti na stranu da kvasac zapeni.

U prosejano brašno sipati, kiselu vodu, blago umućena jaja, ( ostaviti nekoliko kašika od umućenih jaja za premazivanje hleba ) so, ulje, sirće i na kraju dodati kvasac i zamesiti testo.
Isipati na radnu površinu i dobro izmesiti testo, po potrebi dodavati po malo brašna da dobijete testo koje je meko, ali se ne lepi za ruke.
Oblikovati u kuglu, premazati sa malo ulja i vratiti nazad u vanglicu, pokriti sa providnom folijom i ostavite na toplom mestu da se testo utrostruči.

Dok testo raste, pripremite fil.U veći i dublji tiganj sipati jednu do dve kašike ulja, dodati sitno iseckan crni luk i njega upržiti da omekša i bude staklast, dodati mleveno meso po vašem izboru, kod mene je mešavina teletine i svinjetine i pržiti da meso pobeli,varjačom ga usitnite.
Za to vreme očistiti šampinjone, ili gljive koje vi volite, iseći na deblje i manje listiće i dodati u meso i izdinstati sve zajedno dok vam sva tečnost od mesa i šampinjona ne uvri.
Posoliti, pobiberiti, dodati italijanski začin, suvi začin,sitno iseckan peršun i sve izmešati.
Ostaviti kratko da se prohladi pa na kraju dodatu izrendani sir.
Ako mislite da vam je posle dinstanja ostalo previše masnoće ili tečnosti, pre nago što začinite i dodate sir, sipajte u cediljku i ostavite da se višak masnoće ili tečnosti ocedi.
Vratiti u tiganj, začiniti po ukusu, dodati izrendan sir i sve izmešati.

Sada je odluka vaša, da li ćete praviti dve manje vekne ili jednu veliku.
Kod mene je bila jedna velika, jer smo je jeli mi i naš komšija, ako je pravite za društvo uz pićence, onda vam je bolje napraviti dve manje, parčići su lepši kad su mali.
Ako pravite dve manje, testo podelite na 4 delova a ja sam moje testo podelila na 2 dela.
Prvi deo rastanjiti u pravougaonik, debljine pola cm.
Na dužu stranu testa ostaviti jedno 6 do 10 cm prazno pa onda po celoj dužini,kašikom stavljati fil, koji ste pripremili, preko fila posuti panko mrvicama.
Preklopiti onim praznim delom testa i pažljivo zaviti u rolat. Krajeve testa zalepiti prstima.
Sad onaj drugi deo testa rastanjiti u dužini prvog rolata, širine tri puta koliki je prečnik rolata,nekoliko cm duže, jer gornje ivice trebamo preklopiti preko rolata.
Staviti pripremljeni rolat na sredinu testa, izbosti rolat na desetak mesta vrhom noža da može para da izlazi tokom pečenja, a stranice iseći na trake oko 2cm debljine.
Sad te trake ukrštati preko rolata.


Preneti pletenicu na pleh koji ste prekrili pek papirom, pokriti providnom folijom i ostaviti na toplom mestu još pola sata da raste.
Uključiti rernu na 185°C da se zagreje.
Preostalo jaje umutiti sa nekoliko kapi mleka, premazati pletenicu i posuti sa semenkama po vašem izboru.
Peći, ako je veča pletenica pola sata na 185°C, pa smanjiti temperaturu na 165°C i peći još 10 do 15 minuta.


Ako pečete dva manja rolata, podesite temperaturu pečenja na 20 do 25 minuta,onda smanjiti i peći još desetak minuta ili dok vam lepo ne porumeni.
Izvaditi pečen rolat i ostaviti da se ohladi, da bude mlako dok sečete. Poslužiti odmah.



Za vas, koji ne jedete meso, ova vrsta hleba se može napraviti sa raznim dinstanim povrćem, ili dosta šampinjona uz dodatak praziluka, rendane šargarepe ili isečene na kockice, spanać i sir...ili šta već volite.


Prijatno!!!!!


Malo pogleda na naše dvorište.....  iz kuhinje..





Ovde najčešće popijemo kafu i ručamo

2 коментара:

  1. Divna vam je i terasa, a dvorište je tako opuštajuće da je to milina jedna. Imate li ptice pevačice. Mi ovde imamo dosta kosova, pa se ori pesma od rane zore do uveče. Sigurno će biti lepo i zimi kad padne sneg. Upopšte priroda uvek opušta.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Aleksandra, ovde ima toliko puno ptica da ih je milina slušati i videti..da,lepo je i zimi, ali mi je proleće i leto mnogo lepše i pored toga što ima komaraca i ne zna im se broj...

      Избриши