уторак, 29. мај 2018.

Danska pletenica sa sirom i voćem

Za sve nas koji volimo voćno sirne kombinacije.


Sastojci za lisnato testo:  60 ml tople vode, 7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca, 120 ml mleka sobne temperature, 1 veliko jaje, sobne temperature, 50 g šećera, 1 kašičica soli, 315 g prosejanog brašna, 210 g hladnog putera
Sastojci za fil:  120 g omekšalog krem sira, 2 kašike šećera u prahu, 1 kašičica vanile, džem i višnje / trešnje iz kompota
i još:  1 jaje, 1 kašika vode, krupni šećer, šećer u prahu

Priprema:  U toplu vodu dodati kašičicu šećera, kvasac i malo brašna, izmešati i ostaviti na stranu da kvasac zapeni.
U kvasac dodati jaje,mleko, šećer i so, izmešati i ostaviti na stranu.

Iseći hladan puter na kockice i staviti u multipraktik, dodati brašno i pulsirati desetak puta dok puter i brašno ne postane mrvičasto, ali ne previše, da ima veće komadiće putera.
U tečnu masu dodavati izmrvljen puter i brašno, ali vrlo nežno i sjediniti sve zajedno samo da suvi sastojci postanu mokri, nemojte previše da mešate jer puter mora da ostane u komadićima, jedino ćete na taj način dobiti rupičasto lisnato testo.
Isipajte testo na providnu foliju, zavite testo u foliju i ostaviti najmanje 4 sata ili preko noći da odstoji u frižideru.
Kad ste spremni da radite sa testom, izvaditi ga iz frižidera, posuti brašno po radnoj površini jer testo će biti lepljivo i dlanovima ispljeskati testo u kocku, sad, pomažući se brašnom, rastanjite testo oko 35 sm dužine i sa kraće strane preklopiti testo na trećine.
Opet rastanjiti testo u pravougaonik, celo vreme se pomažite brašnom i još jednom preklopiti i opet tako isto uraditi i treći put.
Posle zadnjeg tanjenja i preklapanja, zaviti testo u providnu foliju i ostaviti u frižider da se testo još jednom dobro rashladi, najmanje pola sata ili preko noći.
Izvaditi testo iz frižidera, preseći na pola i od ovog testa ćete imati dovoljni za dve štrudle, pite ili šta već želite da napravite.
Ja sam od jedne polovine napravila sa višnjam ( smrznute ) a možete i sa džemom, voćem iz kompota a drugu polovinu sam zamrzla za neku drugu upotrebu.

Ja sam moje zamrznute višnje prvo stavila u šerpicu sa kašikom šećera i pustila da se kuvaju 5 minuta, dodati punu kašičicu gustina i kuvati dok se ne zgusne.
Umutiti krem sir sa šećeromu prahu, dodati vanilu i izmešati sve zajedno.
Sačekati da se višnje ohlade.

Rastanjiti testo u kocku, debljine .05cm.
Po želji testo možete da rastanjite na pek papir da vam bude lakše da prenesete testo na pleh.
Po sredini testa premazati umućenim sirom a preko sira stavljati male hrpice višanja, nemojte da ih premažete preko sira več ih ostavite tako.
Stranice iseći na trake oko 2cm široke a gornji i donji deo ostavite da je veće, jer ćete sa tim delom da prekrijate gornju i donju ivicu da vam fil ne curi.
Preklapati isečene trakice jednu preko druge ( ja nisam slikala ovaj deo pripreme, ali sam vam stavila sliku od jednog drugog recepta, koji se preklapa isto kao i ovaj.
Kad ste upleli testo, umutiti jaje sa kašikom vode i premazati preko testa i posuti sa krupnim šećerom, ako ga nemate i ne morate posipati ni sa čim.
Umesto fila od višanja, možete da koristite džem po vašem izboru, ili voće iz kompota.


Uključiti rernu na 200°C i peći oko 16 do 20 minuta ili dok vam lepo ne porumeni.
Ohladiti, iseći na parčiće, posuti prah šećerom i poslužiti.
Na isti ovaj način možete praviti i sa slanim punjenjem.



Нема коментара:

Постави коментар