петак, 18. мај 2018.

Blueberry Croissant Bake

Kažu da je ovo pudding kolač i da znate da jeste...fantastičan je i možete ga poslužiti kao desert ili kao doručak..kod nas je bio desert.


Sastojci:  4 velika kroasana, 100 g svežih borovnica, 50 g svežih malina, 250 g krem sira, 100 g šećera, 3 jaja, 1 kašičica vanilinog ekstrakta, 1 kašičica ekstrakta od pomorandže ( ne mora ), 250 ml mleka,šećer u prahu, umak od vanile

Priprema: Uzeti vatrostalnu posudu 32cm X 22cm ili sličnih veličina, poprskati sprejom za pečenje.
Kroasane iseći prvo na polovinu po dužini ( najbolje je ako imate kroasane nekoliko dana stare ) i onda na manje komadiće.
Staviti sve komadiće u pekač.

Umutiti krem sir sa šećerom,vanilom, jajima i ekstraktom pomorandže ( ako volite ukus limuna onda koristite limunov ekstrakt ) i kad ste umutili sve zajedno dodavati po malo mleka u masu i na kraju sjediniti sve zajedno.

Borovnice i maline oprati pod mlazom hladne vode i ocediti.
Posuti preko kroasana svuda ravnomerno i preliti sve zajedno sa masom od jaja i krem sira.
Ostaviti da odstoji dvadesetak minuta da kroasani upiju tečnost.
Pred kraj stajanja uključiti rernu na 175°C da se zagreje.

Peći u prethodno zagrejanoj rerni oko 30 do 35 minuta ili dok vam ne porumeni a sredina treba da bude mekana ali ne i žitka.
Izvaditi iz rerne i ostaviti da se prohladi.
Poslužiti posuto sa prah šećerom a ja sam napravila vanil kremu, jer je obožavam sa ovakvom vrstom kolača.



Vanil krema na brzinu:

500 ml pavlake 35% masnoće
50 g šećera
1 kašičica vanile ili vanilla paste
20 g putera

Pavlaku, šećer i vanilu staviti u šerpicu i pustiti da provri, kad je provrelo kuvati 10 do 15 minuta dok se krema ne zgusne, ako volite da je krema gušća, kuvati duže, mada će tokom stajanja još da se zgusne.
Na kraju možete dodati 20 g putera i mešati dok se ne otopi.
Ovako pripremljena krema ako je sipate u teglicu i dobro zatvorite može da stoji do nedelju dana u frižideru.
Preliti kremu preko svakog isečenog parčeta u tanjiru, po želji posuti sa prah šećerom i poslužiti dok je toplo.


Evo još jedan način kako možete da napravite kremu od vanile, ova je sa jajima.

150 ml mleka
150 ml pavlake
prstohvat soli
80 g šećera
1 kesica vanilinog šećera
5 žumanaca

Staviti u šerpicu mleko,pavlaku,prstohvat soli i 40 g šećera u pustite da provri.
Za to vreme umutiti 5 žumanaca sa preostalih 40 g šećera i kad mleko provri, polako sipajte u zdelu sa žumancima i stalno mešajte žicom.
Vratite nazad u šerpicu i kuvajte, stalno mešajući dok se ne zgusne toliko da kad stavite varjaču u kremu, krema ostane na dno varjače.
Sklonite sa ringle, dodajte vanilin šećer ili nekoliko kapi tečne vanile, promešajte i ostavite da se ohladi, ali ne potpuno.
Mešajte povremeno da vam se ne stvori kožica po vrhu kreme.


Нема коментара:

Постави коментар